Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z pěstitelských prací (KBI / VKPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / VKPP - Vybrané kapitoly z pěstitelských prací, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Materiální podmínky pro výuku pěstitelských prací. Školní výukové zahrady a jejich vybavení. Zásady práce s nářadím, zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na školní zahradě. Druhy nářadí a jeho použití. Organizace práce na školní zahradě během školního roku. Koutky přírody ve školních třídách a jejich vybavení. Pěstování a ošetřování pokojových rostlin, vegetativní množení pokojových rostlin. Materiální příprava na výuku pěstitelství. Modelové rostliny pro výuku pěstitelství - pokojové rostliny, zelenina, okrasné rostliny, léčivé rostliny. Vytvoření sbírky osiv - praktické provedení. Pravidla pro zakládání herbáře a jeho praktické vytvoření (herbář plevelů, trav). Pěstitelské pokusy a pozorování - nácvik provedení, realizace. Vycházky a exkurze v rámci pěstitelství - nácvik provedení, realizace. Zpracování a konzervace rostlinných produktů. Základy ekologického pěstování rostlin, principy zakládání biozahrad.

Získané způsobilosti

Studenti získají rozšířené teoretické a praktické poznatky o možnostech výuky pěstitelských prací na školních výukových zahradách.

Literatura

Vít, J. a kol.:. Květinářství. SZŠ Mělník, Květ, ČZS, 1996. Vodáková, J. a kol.:. Pěstitelské práce. SPN Praha, 1990. Rufertová H. a kol:. Pěstitelství slovem a obrazem. PF Ústí nad Labem, 1997. Slípka M., Slipka J.:. Pokusy a praktické práce v pěstitelských pracích. PF Č. Budějovice, 1988. Strobelová - Schulzeová, R.:. Suché květiny. Praha, Ikar, 1997. Hodina, M. a kol.:. Velká kniha o zahradě. Ostrava, Blesk, 1992. Kincl, M. a kol.:. Základ rostlinné výroby pro učitele I - II. Ostrava, PF, 1989.

Požadavky

Získání nových poznatků o vybraných druzích pěstovaných rostlin. Rozšířit zručnost a dovednost v praktických činnostech při práci na školní výukové zahradě při ošetřování a péči o pěstované rostliny.

Garant

Ing. Štěpánka Chmelová, Ph.D.