Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova k trvale udržitelnému životu (KBI / VUŽS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / VUŽS - Výchova k trvale udržitelnému životu, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s kursem, team building, základní zdravotně sociální, ekologické a ekonomické souvislosti, info-zdroje k EVVO.2. Aktivita - "Graf problémů" (globální, evropské, národní, regionální, místní, osobní),3. Aktivita: Práva zvířat a/nebo lidí...4. Aktivita "Člověk - pán nebo správce?"5. Aktivita "Co máme společného"6. Vítání jara - ekovýchova v praxi (terén.aktivita)7. Odpady jinak - diskuse o věcech k tématu zapomínaných a důležitých8. EVVO (kdo, co, kde, jak a proč), videoukázky z ekologických výukových programů9. Hypermarkety - giga nákupy (metodou inverse z kritického myšlení)10. Občan a životní prostředí. Zapojování veřejnosti do správního řízení. Příklady z Jihočeské praxe (externistka z o.s. Calla)11. Aktivita "Zelená hranice", co mohu udělat já pro životní prostředí12. Local - jídlo, ekonomiky a další. Fair trade.13. Jak zařadit téma TUŽ a TUR do výuky jednotlivých předmětů.14. Exkurze.

Získané způsobilosti

Studenti získají teoretické znalosti o etických, etnologických a ekonomických aspektech ochrany přírody a životního prostředí. Prakticky se seznámí s různými interaktivními vzdělávacími metodami, které podnítí jejich vlastní přemýšlení a poslouží jako metodický základ při jejich budoucí učitelské práci.

Literatura

Keller, J. Až na dno blahobytu. Praha: Earth Save, 2005. Činčera a kol.:. Hry a výchova k trvale udržitelnému rozvoji. Praha, Brontosaurus, 1996. Máchal, A.:. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Brno, Rezekvítek, 1996. Kulich a kol. Týden pro trvale udržitelný život. Sever, 2006. Librová, H.:. Vlažní a váhaví. Brno, Veronika, 2004. Kohák, E.:. Zelená svatozář. Praha, Slon, 2000.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, účast na akci EVVO, účast na exkurzi, samostatná práce - projekt.

Garant

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.