Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zoologie obratlovců II (KBI / ZOO04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / ZOO04 - Zoologie obratlovců II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky zoologie strunatců - tělní organizace, původ, klasifikace a rozmanitost strunatců. Pláštěnci (Urochordata) - charakteristika, klasifikace a ekologie pláštěnců. Bezlebeční (Cephalochordata) - morfologie, anatomie.2. Obratlovci (Vertebrata) - obecná charakteristika, klasifikace.Evoluční morfologie obratlovců. Kostra.3. Základy etologie obratlovců. Chování, dorozumívání.4. Bezčelistnatci (Agnatha) - charakteristika. Mihule a sliznatky.Čelistnatci (Gnathostomata) - charakteristika.5. Paryby (Chondrichthyes) - charakteristika, ekologie a etologie. Elasmobranchii. Holocephali.6. Paprskoploutví (Actinopterygii) - evoluce kostnatých ryb, klasifikace, charakteristika, morfologie a anatomie, diverzita.7. Paprskoploutví (Actinopterygii) - ekologie a etologie. Adaptace na různá prostředí. Migrace. Pohyb. Obrana. Potrava. Rozmnožování.8. Sarcopterygii. První suchozemští obratlovci - obojživelníci, morfologické a anatomické adaptace související s přechodem na souš. Klasifikace. Ekologie a etologie - vazba na prostředí, obrana, potrava a potravní chování, strategie rozmnožování.9. Plazi - první obratlovci plně přizpůsobení suchozemskému způsobu života (Amniota, morfologické a anatomické adaptace).10. Plazi - klasifikace. Ekologie a etologie - vazba na prostředí, obrana, potrava a potravní chování, strategie rozmnožování.11. Ptáci - letové adaptace ptáků (morfologie, anatomie). Klasifikace ptáků.12. Ekologie a etologie ptáků, chování ptáků (habitat, teritorium, potrava a potravní chování, rozmnožování, péče o peří, dorozumívání, migrace).13. Savci - původ savců, charakteristika savců (morfologie, anatomie).14. Klasifikace savců, Monotremata, Marsupialia, Placentalia. Vazba na prostředí a podmínky prostředí. Rozmnožování, potrava a potravní chování, péče o tělní povrch, obrana, dorozumívání.cvičení:1. Demonstrace základních typů pláštěnců. Morfologie a mikroskopická anatomie kopinatce.2. Kruhoústí, mihule - kostra, morfologie larvy a dospělce. Paryby - základní morfologické znaky paryb, hlavní skupiny a druhy.3. Teleostei - pitva kaprovité nebo okounovité ryby. Kostra ryb.4.+5. Morfologie ryb. Demonstrace a určování zástupců naší a světové ichtyofauny.6. Obojživelníci - morfologie a anatomie, pitva žáby (lihové preparáty), kostra.7. Demonstrace a určování našich obojživelníků.8. Demonstrace a určování zástupců naší a světové herpetofauny.9. Ptáci - morfologie a anatomie ptáků, pitva holuba (lihové preparáty). Kostra ptáků.10.+11. Demonstrace a určování zástupců naší avifauny.12. Savci - morfologie a anatomie savců, pitva laboratorní myši. Kostra.13. Demonstrace a určování našich savců.14. Savci světové fauny.

Získané způsobilosti

Student znalosti využije v dalších kurzech, hlavně v ochraně životního prostředí. Student získá potřebné teoretické poznatky a dovednosti pro praktickou aplikaci v environmentální výchově.

Literatura

+ další atlasy a klíče na určování našich ryb, obojživelníků, plazů, ptáků a savců. Dungel J., Hudec K.:. Atlas ptáků ČR a SR. Praha, Academia, 2001. Dungel J., Řehák Z.:. Atlas ryb, obojživelníků a plazů ČR a SR. Praha, Academia, 2005. Dungel J., Gaisler J.:. Atlas savců ČR a SR. Academia, Praha. 2002. Další studijní pomůcky: e-learning PF JCU eAmos , multimediální programy, internetové stránky s fotogaleriemi. Rosypal S. a kol.:. Fylogeneze, systém a biologie organizmů. SPN, Praha. 1992. Zrzavý J.:. Fylogeneze živočišné říše. Scientia, Praha. 2006. Veselovský Z.:. Chováme se jako zvířata ? Panorama, Praha. 1992. Sigmund L., Bajtlerová P.:. Pitevní a osteologické praktikum obratlovců. SPN, Praha. 1990. Gaisler J.:. Zoologie obratlovců. Academia, Praha. 1983 (Gaisler J. 1997: Úvod do zoologie obratlovců. MU, Brno.). Sigmund L., Hanák V., Pravda O.:. Zoologie strunatců. Karolinum, Praha. 1994.

Požadavky

Znalost základní morfologie a funkční anatomie orgánových soustav obratlovců. Orientace v klasifikaci a přehled o systému recentních skupin obratlovců. Znalost biologie významných taxonů obratlovců naší a světové fauny (ekologické a etologické adaptací, význam v ekosystémech)Protokoly z pitevního a určovacího praktika.

Garant

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.