Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum ze zoologie obratlovců (KBI / ZOO06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / ZOO06 - Praktikum ze zoologie obratlovců, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Demonstrace základních typů pláštěnců. Morfologie a mikroskopická anatomie kopinatce.2. Kruhoústí, mihule - kostra, morfologie larvy a dospělce. Paryby - základní morfologické znaky paryb, hlavní skupiny a druhy.3. Teleostei - pitva kaprovité nebo okounovité ryby. Kostra ryb.4.+5. Morfologie ryb. Demonstrace a určování zástupců naší a světové ichtyofauny.6. Obojživelníci - morfologie a anatomie, pitva žáby (lihové preparáty), kostra.7. Demonstrace a určování našich obojživelníků.8. Demonstrace a určování zástupců naší a světové herpetofauny.9. Ptáci - morfologie a anatomie ptáků, pitva holuba (lihové preparáty). Kostra ptáků.10.+11. Demonstrace a určování zástupců naší avifauny.12. Savci - morfologie a anatomie savců, pitva laboratorní myši. Kostra.13. Demonstrace a určování našich savců.14. Savci světové fauny.

Získané způsobilosti

Student získá poznatky a dovednosti pro praktickou aplikaci v environmentální výchově a pro transformaci do didaktickém systému učiva přírodopisu.

Literatura

+ další atlasy a klíče na určování našich ryb, obojživelníků, plazů, ptáků a savců. Dungel J., Hudec K.:. Atlas ptáků ČR a SR. Praha, Academia, 2001. Dungel J., Řehák Z.:. Atlas ryb, obojživelníků a plazů ČR a SR. Praha, Academia, 2005. Dungel J., Gaisler J.:. Atlas savců ČR a SR. Academia, Praha. 2002. Další studijní pomůcky: e-learning PF JCU eAmos , multimediální programy, internetové stránky s fotogaleriemi. Sigmund L., Bajtlerová P.:. Pitevní a osteologické praktikum obratlovců. SPN, Praha. 1990. Anděra M., Horáček I.:. Poznáváme naše savce. Praha, Sobotáles. 328 s. 2005. Hume R.:. Ptáci Evropy. Knižní klub, Praha. 2004. Hanel L., Lusk S.:. Ryby a mihule České republiky. ČSOP Vlašim, 2005. Dobroruka L.J.:. Savci. Aventinum, Praha. 2004. Svět zvířat I - IX, Albatros, Praha.

Požadavky

Protokoly z pitevního praktika. Praktická znalost zástupců obratlovců s důrazem na naší faunu, jejich biologie a význam v ekosystémech.

Garant

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.