Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. zeměd. a pokusnictví s didaktikou (KBI / ZPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / ZPD - Zákl. zeměd. a pokusnictví s didaktikou, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Biologické základy zemědělské výroby, její struktura, zhodnocení současného stavu, perspektiva. Alternativní zemědělství, ekologická produkce.Organizace zemědělského výzkumu. Biologické základy produkce kulturních rostlin, rostliny pěstované a plevelné.2. Ochrana rostlin, boj proti chorobám a škůdcům rostlin, rozdělení pesticidů,plevele, boj proti plevelům.3. Soustava zpracování půdy. Zemědělské soustavy.4. Pěstování obilovin.5. Pěstování okopanin a luskovin.6. Pěstování olejnin, přadných rostlin, siličnatých a narkotických rostlin, víceletých pícnin.7. Domestikace, domácí a hospodářská zvířata, zootechnická taxonomie, třídění plemen.8. Morfologické a fyziologické vlastnosti hospodářských zvířat.9. Biologické základy užitkových vlastností hospodářských zvířat.10. .Plodnost hospodářských zvířat, možnosti ovlivňování a řízení pohlavních funkcí,polyovulace, transplantace, zygot.11. Základní principy plemenářské práce, selekce, využívání genetických zdrojů při zvyšování užitkovosti hospodářských zvířat.12. Cíle vyučování pěstitelství a školního pokusnictví. Vybavení školních pozemků. Bezpečnost práce na školních pozemcích. Organizace práce.13. Pozorování a pokus. Hodnocení pokusů. Testování hypotéz.14. Test

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti zemědělské výroby a budou schopni je využít ve výuce na základní škole.

Literatura

Slipka, J. et al.:. Pokusy a praktické práce v pěstitelských pracích. České Budějovice, PF JU, 1997. Slipka, J. et al.:. Praktické cvičení ze živočišné výroby. České Budějovice, PF JU, 1995. Kincl, M. a kol.:. Základy rostlinné výroby pro učitele I. a II. stupně. Ostrava, PF, 1989.

Požadavky

Poznání osiva hlavních zemědělských plodin. Teoreticky zvládnout obecné otázky zemědělské výroby a jejich aplikaci.

Garant

RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.Mgr. Zbyněk VÁCHA