Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika fyziky III (KFY / DFY3D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / DFY3D - Didaktika fyziky III, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Organizace práce v semináři, zadání referátů, požadavky k zápočtu. Metodika řešení fyzikálních úloh pro střední školu. Péče o talentované studenty na fyziku.2. Rozbor témat fyziky na gymnáziu podle jednotné osnovy: teoretické shrnutí, základní pojmy. Důraz je kladen na řešení typových fyzikálních úloh zadaných k samostatnému zpracování.3. Pojmová analýza - strukturní graf (porovnání vytváření pojmů s výukou na ZŠ).Tématické celky na jednotlivé semináře:4. mechanický pohyb - kinematika5. základy dynamiky6. energie7. mechanika pevných těles, mechanika kapalin a plynů8. gravitační pole9. mechanické kmity a vlny10. zákony elektrického proudu11. elektromagnetické pole12. střídavý proud13. světlo a záření14. závěr - odevzdání a vyhodnocení seminárních prací

Získané způsobilosti

Metodika řešení fyzikálních úloh. Organizace a metodické vedení nadaných žáků (FO).

Literatura

Ročenky fyzikální olympiády. Sbírky úloh z fyziky pro střední školu. Časopisy. Školská fyziky, Matematika-fyzika-informatika, Rozhledy matematicko-fyzikální. Učebnice fyziky pro střední školu.

Požadavky

Znalost problematiky řešení fyzikálních úloh na základní škole a péče o talentované studenty. Strategie řešení různých typů fyzikálních úloh. Pojmová analýza jednotlivých tématických celků.

Garant

RNDr. Pavel Kříž, Ph.D.