Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika odborného výcviku I (KFY / DOVK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / DOVK1 - Didaktika odborného výcviku I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia, objasnění základních pojmů pro odborný výcvik.2. Stručný historický vývoj středního a učňovského školství u nás.3. Vztah mezi vědou, technikou a vzděláváním, vliv rozvoje vědy a techniky na systém vzdělávání a sebevzdělávání.4. Příprava učitele odborné výchovy na vyučovací jednotku. Realizace výchovně vzdělávacího procesu v OV.5. Otázky bezpečnosti a hygieny práce ve výcvikových prostorech.6. Zásady plánování, organizace a řízení OV. Učební osnovy, metodické příručky, odborná literatura. Tématický plán UOV.7. Uplatnění vyučovacích metod v odborných předmětech a odborném výcviku.8. Systém utváření pracovních dovedností a návyků.9. Organizační formy vyučování v odborném výcviku.10. Uplatnění didaktických zásad a principů ve výchovně vzdělávacím procesu.11. Klasifikace a užití výukových prostředků v odborném výcviku.12. Vztah UOV a učně, vedení dialogu s učni. Pracovní styl a osobnost UOV.13. Hlediska psychologie a fyziologie práce.14. Teoretická a organizační příprava exkurze.

Získané způsobilosti

Schopnost aplikace základů obecné teorie vzdělávání na zajištění a vedení výuky odborného výcviku.

Literatura

Mošna, F.:. Didaktika základů techniky I. Praha, SPN, 1990. Mošna, F.:. Didaktika základů techniky II. Praha, UK, 1991. Černohorský, Z.:. Historický vývoj učňovského školství v Československu. Praha, SPN, 1973. Vintr, J.:. Úvod do didaktiky odborného výcviku. České Budějovice, PF JU, 1998.

Požadavky

Aktivní účast, vypracování zadané seminární práce.

Garant

PaedDr. Alena Poláchová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Alena Poláchová, Ph.D.