Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika pro chemiky (KFY / FCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / FCH - Fyzika pro chemiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vztah fyziky a dalších přírodních věd; základní principy a metody fyziky. Makroskopický a mikroskopický pohled.2. Matematický úvod - fyzikální veličiny, skaláry, vektory, souřadnicové systémy, skalární a vektorová pole.3. Pohyb, popis pohybu, druhy pohybu. Pohybové zákony. Vlnění, kmity. Práce a energie, zákony zachování. Silová pole.4. Tělesa - pohyb těles. Těžiště, stabilita. Momentová věta. Moment setrvačnosti. Deformace těles, Hookův zákon.5. Mechanika tekutin. Tekutiny, hydrostatika a hydrodynamika. Tlak, hydrostatický tlak, Archimedův zákon. Souvislost s rovnováhou těles.6. Povrchové napětí, kapilární efekty. Ideální a viskozní tekutina. Proudění tekutin a plynů.7. Ideální plyn, děje v plynech, střední energie, volná dráha, Maxwell-Boltzmannovo rozdělení. Pohyblivost, difuze, parciální tlak..8. Vnitřní energie, entropie. Van der Waalsův plyn, fázové přechody. Relativní a absolutní vlhkost, rosný bod. Transportní děje, přenos tepla, Stefan-Botzmannův zákon.9. Elektrostatika a magnetostatika. Stejnosměrné a střídavé elektrické obvody, impedance.10. Elektromagnetické záření - základní představy a zákony, Maxwell. rovnice. Rozlišení vln podle frekvence. Problematika měření elektrických signálů. Vliv impedance zdroje a přijímače signálu.11. Základy geometrické optiky. Odraz, ohyb a lom světla. Oko jako optický systém.12. Optické přístroje - princip, rozlišení. Základy fotometrie a vlnové optiky.13. Základy atomové a jaderné fyziky. Dualismus vlna-částice. Relace neurčitosti. Stavba atomu. Elektronový obal.14. Energetické přechody, optická spektra. Interakce záření s hmotou. Záření abslutně černého tělesa.

Získané způsobilosti

Znalost zákonů a jevů z fyziky, včetně matematického vyjádření a fyzikální interpretace. Poznání a pochopení významu fyzikálních zákonů pro chemické a biologické systémy.

Literatura

Špulák, F. Cvičení z obecné fyziky I. České Budějovice, PF, 1990. Krempaský, J.:. Fyzika. Bratislava, SNTL, 1988. Hajko, J.:. Fyzika v příkladech. Praha, SNTL, 1981. Breiser, A.:. Úvod do moderní fyziky. Praha, Academia, 1975.

Požadavky

Mechanika pevných těles, hydromechanika, tepelné vlastnosti teorie látek, termodynamika, elektromagnetické pole, optika.

Garant

doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.