Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika II (KFY / FYZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / FYZ2 - Fyzika II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezeni předmětu elektřina a magnetismus.2. Elektrostatické pole, tvar pole buzeného náboji, pojem elementární elektrický náboj.3. Veličiny a jednotky elektrostatického pole: permitivita, intenzita, elektrická indukce.4. Coulombův zákon, potenciál elektrického pole. Gaussova věta pro statické pole.5. Aplikace elektrostatického pole, kapacita, kondenzátory, silové působení.6. Stacionární proudové pole, Ohmův zákon v integrálním a diferenciálním tvaru7. Kirchhoffovy zákony, jejich zobecnění a aplikace při řešení elektrických obvodů.8. Střídavý proud, Faradayův indukční zákon, transformátor, okamžitá, efektivní a střední hodnota střídavého proudu.9. Práce a výkon elektrického proudu stejnosměrného a střídavého.10. Magnetické pole přírodního původu a vytvářené průchodem proudu vodičem, cívkou.11. Veličiny magnetického pole, zákon Biot - Savartův. Ampérův zákon silového působení na vodič s proudem.12. Aplikace magnetického pole v elektrických strojích, motory a generátory, mg. materiály.13. Elektromagnetické záření, Poyntingův vektor, Maxwellovy rovnice.14. Základy vektorové analýzy-operátory, grad, rot, div.

Získané způsobilosti

Rozšíření znalostí z obecné fyziky na elektřinu a magnetismus.

Literatura

HAJKO, V. a kol.:. Fyzika v příkladech. Praha: SNTL, 1983. SVOBODA, E. a kol.:. Přehled středoškolské fyziky. Praha: Prometheus, 2008. HAŇKA, L., MIKULEC, M.:. Základy elektrotechniky - Přednášky. Praha, Vydavatelství ČVUT, 1981. SEDLÁK, B., ŠTOLL, I.:. Elektřina a magnetismus. Praha: Karolinum, 2. vydání, 2012. FEYNMAN, R. P., LEIGHTON, R. B., SANDS, M.:. Feynmanovy přednášky z fyziky II. Praha: Fragment, 2001. HALLIDAY, D., RESNICK, R., WALKER, J.:. Fyzika. (Část 3 - Elektřina a magnetismus), Brno: Vutium, 2000, Praha: Prometheus, 2000.

Požadavky

- dobré hodnocení ze seminářů- docházka a ostatní činnost dle studijního řádu

Garant

doc. PaedDr. Petr Adámek, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Petr Adámek, Ph.D.doc. PaedDr. Petr Adámek, Ph.D.