Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a technologie II (KFY / MATD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / MATD2 - Materiály a technologie II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do kovových materiálů, stavba, rozdělení kovů a jejich charakteristické vlastnosti, výskyt v přírodě a použití v technické praxi2. Základní vlastnosti kovů (magnetické vlastnosti, elektrická vodivost, chemická odolnost, odolnost proti korozi, otěru vzdornost, měrná hmotnost, bod tavení a hoření atp.)3. Mechanické vlastnosti kovů (pružnost, pevnost, otěru vzdornost, tvrdost, křehkost atp.)4. Technologické vlastnosti kovů (tažnost, tvárnost za tepla a za studena, svařitelnost, slévatelnost, obrobitelnost, kalitelnost atp.)5. Typická užití jednotlivých kovů, volba materiálů pro strojní součásti podle jejich vlastností6. Nejužívanější slitiny a jejich vlastnosti (mosaz, bronz, dural, pájky, ložiskové kovy - kompozice), stárnutí slitin7. Rozdělení materiálů podle technických hledisek (obvyklých jakostí, ušlechtilé, slitinové, legované, žáruvzdorné, žáropevné, nerezavějící, cementační, kalitelné, nástrojové, konstrukční, k tváření, k lití atp.)8. Úvod do rozdělení železných a neželezných kovů podle ČSN, EN, ISO9. Porovnání norem rozdělení kovů ČSN, EN, ISO, obchodní názvy a značení výrobců, značení profilů, tyčí a plechů, jejich stav10. Úvod do metalografie, rovnovážné stavy systémů, čistých kovů, slitin a technického železa11. Základy tepelného zpracování kovů, kalení, žíhání, popouštění, zušlechťování12. Patentování, povrchové tvrzení a kalení,13. Cementace, nitridace, nitrocementace14. Výroba a zpracování technického železa

Získané způsobilosti

Orientace v nauce o kovech, základní znalost jejich použití ve strojírenství, metalografie, tepelné zpracování a vlastnosti.

Literatura

Morávek, V.- Hladký, J.:. Materiály a technologie, cvičení I (skriptum). Vondráček, F. a kol.:. Materiály a technologie I a II (skriptum). Novotný, J.:. Technologie I.: slévání, tváření, svařování. Praha. ČVUT FS. 2001.

Požadavky

Řeší navazující předměty - Speciální měření II, III - nedestruktivní a destruktivní zkoušky.

Garant

prof. RNDr. Petr Špatenka, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavel ČERNÝIng. Marta Horáková, Ph.D.prof. RNDr. Petr Špatenka, CSc.