Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a technologie I (KFY / MTED1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / MTED1 - Materiály a technologie I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní poznatky a vlastnosti dřeva. Význam nauky o dřevě, otázky racionálního využívání a šetření.2. Obrábění dřeva - základní pojmy. Dřevoobráběcí stroje, nástroje a zařízení. Základní požadavky BOZP v dílnách.3. Význam lesů, lesního hospodářství v ČR. Třídění dřevin, pěstění lesa, těžba dřeva.4. Dřevařská prvovýroba. Přírodní, umělé sušení dřeva.5. Mikroskopická, makroskopická stavba dřeva, chemické složení dřeva.6. Základní druhy dřev a jejich uplatnění pro zpracovatelský průmysl. Výroba dýh.7. Výroba překližek a dalších konstrukčních desek na bázi přírodního dřeva.8. Vlastnosti dřeva.9. Vady a škůdci dřeva, ochrana dřeva.10. Výroba a vlastnosti dalších velkoplošných materiálů na bázi aglomerovaného dřeva.11. Spojování a lepení dřeva.12. Úprava a ochrana povrchu dřeva.13. Základní výtvarné techniky se dřevem.14. Dřevozpracující průmysl v ČR, nové směry v obrábění dřeva.

Získané způsobilosti

Orientace v teorii nekovových technických materiálů, technologiích jejich zpracování, ekonomických a ekologických souvislostech.

Literatura

Eisner, Havlíček, Osten:. Dřevo a plasty, SNTL, Praha 1983. Raab, M.:. Materiály a člověk: netradiční úvod do současné materiálové vědy. Praha: Encyklopedický dům, 1999. - 228 s. ISBN 80-86044-13-0. Novák, J.:. Nauka o materiálech 10 - Stavební materiály I. Praha, ČVUT 1997. Bažantová, Z. Nauka o materiálech 10 - Zkušební metody. Praha, ČVUT, 2000. ISBN 80-01-02266-8.Adámek, J., Novotný, B., Koukal, J.:. Stavební materiály. Brno, VUT-FAST 1996.

Požadavky

Řeší navazující předmět - Speciální měření 1 - nekovové materiály.

Garant

PaedDr. Alena Poláchová, Ph.D.prof. RNDr. Petr Špatenka, CSc.

Vyučující

PaedDr. Alena Poláchová, Ph.D.prof. RNDr. Petr Špatenka, CSc.