Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná fyzika II (KFY / OFY2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / OFY2 - Obecná fyzika II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Termodynamická soustava. Vnitřní energie, teplo a práce. Teplota.2. Teplotní roztažnost pevných látek a kapalin.3. Sdílení tepla vedením, prouděním, zářením.4. Kinetická teorie plynů, tlak ideálního plynu, základní zákony plynů.5. Maxwellův zákon rozdělení rychlostí molekul.6. Střední volná dráha molekul plynu. Přenosové jevy v plynech. Směs plynů. Daltonův zákon.7. Plyny za nízkých tlaků. Stavová rovnice reálného plynu.8. Práce plynu. Vratné a nevratné děje. Vnitřní energie ideálního plynu. První věta termodynamická pro ideální plyn.9. Druhá věta termodynamická.10. Carnotův kruhový děj. Termodynamické měření teploty.11. Entropie. Statistický výklad druhé věty termodynamické.12. Kinetická teorie kapalin. Kohezní tlak. Povrchové napětí. Jevy na rozhraní. Kapilární jevy. Stlačitelnost kapalin.13. Fázové přeměny. Vypařování a kondenzace.14. Tání a tuhnutí. Clausiova-Clapeyronova rovnice. Fázové diagramy.

Získané způsobilosti

Student zná základní pojmy, zákony a jevy z molekulové fyziky, umí je matematicky popsat a dokáže správně fyzikálně interpretovat experiment.

Literatura

Horák, Z. - Krupka, F.:. Fyzika. Praha, SNTL, 1981. Hlavička, A. a kol.:. Fyzika pro pedagogické fakulty I. Praha, SPN, 1986. Fuka, J. - Široká, M.:. Obecná fyzika I (Molekulová fyzika a termika). Olomouc, UP, 1983. Procházka, M., Křenek, M., Novák, D.:. Sbírka úloh z elektrotechniky. Č. Budějovice, PF, 1979. Frish, M.:. Základy elektroniky a elektronických obvodů. Praha, UK, 1985.

Požadavky

Znalost fyzikálního výkladu základních pojmů, veličin, zákonů a jevů z molekulové fyziky, včetně matematického vyjádření a fyzikální interpretace. Znalost a fyzikální výklad experimentů.

Garant

RNDr. Pavel Kříž, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.RNDr. Pavel Kříž, Ph.D.doc. RNDr. Petr Bartoš, Ph.D.RNDr. Pavel Kříž, Ph.D.