Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná fyzika III (KFY / OFY3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / OFY3 - Obecná fyzika III, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. elektrický náboj, elektrostatická indukce, Coulombův zákon, intenzita elektrického pole, elektrický dipól, dipól v elektrostatickém poli.2. elektrické siločáry, Gaussova věta, hustota náboje, rozložení náboje ve vodiči, potenciál elektrostatického pole, potenciální energie, ekvipotenciální plochy.3. kapacita vodičů a kondenzátorů, druh a spojování kondenzátorů, polarizace dielektrika, vektor elektrické polarizace a indukce, elektrické pole v dielektriku.4. elektrické indukční čáry a indukční tok, obecný tvar Gaussovy věty, intenzita elektrického pole a Coulombův zákon pro dielektrikum, energie elektrického pole.5. vlastnosti, účinky a vedení elektrického proudu v kovech, hustota proudu, Ohmův zákon, elektrický odpor; supravodivost, elektrická vodivost polovodičů a izolantů.6. elektromotorické a svorkové napětí, Kirchhoffovy zákony, spojování odporů a zdrojů, práce, výkon, tepelné účinky elektrického proudu, zákon Joulův-Lencův.7. měření a regulace proudu a napětí, měření elektromotorického napětí, výkonu proudu, odporu metodou přímou, substituční a metodou Wheatstonova můstku.8. vedení elektrického proudu v polovodičích, polovodiče vlastní a příměrové, usměrňovací jev v polovodičích.9. jevy emisní, kontaktní a termoelektrické, kontaktní rozdíl potenciálů, termoelektrický jev Seebeckův, Peltierův a Thomsonův, termočlánky.10. elektrolytická disociace, ionizace plynů, vedení elektrického proudu v elektrolytech, elektrolýza, Faradayovy zákony, chemické děje při elektrolýze.11. elektrolytická polarizace elektrod, elektrolytický potenciál, galvanické články a akumulátory, užití elektrolýzy, polarografie.12. nesamostatná a samostatná vodivost plynů, závislost proudu na napětí, výboje v plynech (tichý, doutnavý, obloukový, jiskrový výboj, korona), katodové paprsky.13. vedení proudu ve vakuu, rentgenka, rentgenové paprsky, užití, elektronky (dioda, trioda, tetroda, pentoda, obrazovka), usměrňovač, trioda jako zesilovač a oscilátor.14. závěrečné shrnutí, časová rezerva.

Získané způsobilosti

Výklad a popis elektrických jevů.

Literatura

Fuka - Havelka, B.:. Elektřina a magnetismus. Praha, SPN, 1979. Horák, Z. - Krupka, F.:. Fyzika II. Praha, SNTL, 1976. Hajko, V. a kol.:. Fyzika v příkladech. Praha, SNTL, 1983. Zeman a kol.:. Sbírka řešených úloh z fyziky pro PF. Praha, SPN, 1971. Čičmanec, P.:. Všeobecná fyzika II. Elektrina a magnetismus. Praha, SNTL, 1980.

Požadavky

Nastudování učiva v plném rozsahu požadavků k ústní i písemné části zkoušky. Požadavky v písemné formě obdrží účastníci kurzu.

Garant

RNDr. Stanislav Hucek, Ph.D.doc. RNDr. Vítězslav Straňák, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Stanislav Hucek, Ph.D.doc. RNDr. Vítězslav Straňák, Ph.D.RNDr. Stanislav Hucek, Ph.D.doc. RNDr. Vítězslav Straňák, Ph.D.