Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné otázky techniky (KFY / OTD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / OTD - Obecné otázky techniky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Technické systémy a společnost. Předpoklady vývoje společnosti a techniky.2. Možnosti techniky a člověka. Technické zákony.3. Konstruování a globální problémy.4. Technická estetika a design. Kvalita, konkurenceschopnost výrobku.5. Vztahy mezi technosférou, biosférou a ekosférou.6. Úloha technického vzdělání. Informace (význam, získávání, ...).7. Vynálezy, objevy a rozvoj společnosti. Přehled významných vynálezů, jejich osudy.8. První a druhá průmyslová revoluce, technika 19. století.9. Stavitelství. Metalurgie.10. Energie páry. Hydraulické stroje.11. Výroba textilií.12. Spalovací motory.13. Doprava. Strojírenství.14. Elektřina a magnetismus.

Získané způsobilosti

Orientace v technických zákonech, konstruování, technické estetice a designu, kvalitě a konkurenceschopnosti výrobku. Rozumí vztahům mezi technosférou, biosférou a ekosférou, uměním, vědou a technikou.

Literatura

Duda, E.:. Filozofia techniky. Bratislava, STU, 1991. Kočí, J.:. Od historie technické tvorby ke konstruologii. Praha, Prospektrum, 1994. Drozenova, W.:. Technika a lidské hodnoty. Praha, ČVUT, 1995. Aulas, F., Lebaume, J.:. Věda a technika. Praha, Albatros, 2005. Honzák, J., Štoll, I.:. Věda a technika v českých zemích. Havlíčkův Brod, Fragment, 2002. Dinwiddie, R.:. Věda a technika v datech : XX. století, objevy a vynálezy. Praha, Albatros, 2003. Grulich, V.:. Věda a technika ve filozofických a metodologických souvislostech. 1. vyd. Svoboda, Praha, 1985. Heidegger, M.:. Věda, technika a zamyšlení. Praha, Oikoymenh, 2004.

Požadavky

Semestrální práce na zvolené téma v rozsahu cca 8 stran textu - obhajoba.

Garant

PaedDr. Alena Poláchová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Alena Poláchová, Ph.D.