Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z elektřiny a magnetismu (KFY / SELD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / SELD - Seminář z elektřiny a magnetismu, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Elektrostatika a úlohy - Coulombův zákon, výpočet elektrostatických sil.2. Výpočet intenzity elektrického pole, potenciálu.3. Kapacita kondenzátoru, namáhání dielektrika, elektrický dipólový moment.4. Stacionární proudové pole - Ohmův zákon, O.z.5. Analýza elektrických obvodů. Řešení obvodů pomocí Kirchhoffových zákonů.6. Faradayovy zákony elektrolýzy, vybrané příklady.7. Řešení přechodových dějů na kondenzátoru, na cívce.8. Faradayův indukční zákon, výpočet indukovaného napětí ve vodiči pohybujícím se v magnetickém poli.9. Okamžitá, maximální hodnota, výpočet střední a efektivní hodnoty proudu.10. Výpočet zdánlivého, činného a jalového výkonu jednofázového, trojfázového.11. Řešení jednoduchých obvodů střídavého proudu. Výpočet imitací, zobrazení fázorů napětí a proudu v Gaussově komplexní rovině.12. Rezonanční obvody, podmínky rezonance, odvození rezonančních kmitočtů paralelního a sériového RLC obvodu.13. Výpočet přenosu transformátoru, vlastní a vzájemné indukčnosti cívek.14. Výpočet intenzity magnetického pole a magnetické indukce dle Biot- Savartova zákona.15. Výpočet síly působící na vodič s proudem - Ampérův zákon.16. Lorentzova síla - výpočet sil působících na pohybující se nabitou částici.

Získané způsobilosti

Získání dovednosti prezentace, výkladu a řešení příkladů ve výuce.

Literatura

Fuka, Havelka, B. Elektřina a magnetismus. SPN, Praha, 1979. Horák, Z., Krupka, F. Fyzika. Halliday, D., Resnick, R., Walker J. Fyzika (Část 3 - Elektřina a magnetismus), Vutium Brno a Prometheus Praha 2000. Procházka, M., Křenek, M., Novák, D. Sbírka úloh z elektrotechniky. Č. Budějovice, PF, 1979. Jex, I., Štoll, I. Výběr fyzikálních úloh (mechanika, elektřina, magnetismus). Praha, Vydavatelství ČVUT, 2008. Frish, M. Základy elektroniky a elektronických obvodů. Praha, UK, 1985.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, odevzdání seminární práce.

Garant

doc. PaedDr. Petr Adámek, Ph.D.