Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická fyzika III - kvantová fyzika (KFY / TFY3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / TFY3 - Teoretická fyzika III - kvantová fyzika, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Krize klasické fyzikyzáření absolutně černého tělesa, fotoelektrický jev, kvantování elektromagnetického pole2) Stará kvantová teorieBohrův model atomu vodíku, de Broglieova hypotéza3) Popis stavů vlnovými funkcemi ve Schrödingerově reprezentacistatistická interpretace vlnové funkce, princip superpozice4) Fyzikální veličiny v kvantové teorii Ipopis veličin prostřednictvím operátorů, charakteristické rovnice, kvantové střední hodnoty5) Fyzikální veličiny v kvantové teorii IIhermitovské operátory, kvantové střední hodnoty a pravděpodobnosti6) Fyzikální veličiny v kvantové teorii IIIsouměřitelnost a nesouměřitelnost, degenerované spektrum, relace neurčitosti7) Bezčasová Schrödingerova rovnicevolná částice, potenciálová jáma, lineární oscilátor8) Časová Schrödingerova rovnicestacionární a nestacionární řešení, rovnice kontinuity, časové změny středních hodnot9) Pohyb v radiálním polimoment hybnosti a jeho kvantování, pohyb v radiálním silovém poli10) Atom vodíkustavy elektronu v atomu vodíku (bez započtení spinu), atom vodíku v v magnetickém poli11) Elementární teorie rozptyluvázané a rozptylové stavy, nadbarierový odraz a tunelový jev12) Teorie spinu 1/2 Iexperimenty prokazující existenci spinu elektronu, matematický popis13) Teorie spinu 1/2 IImagnetický spinový moment, Zeemanův jev14) Princip nerozlišitelnosti identických částicsymetrické a antisymetrické vlnové funkce, bosony a fermiony, Pauliho vylučovací princip

Získané způsobilosti

Porozumění základním principům a idejím kvantové mechaniky.

Literatura

Pišút, J. - Gomolčák, L. - Černý, V.:. Úvod do kvantovej mechaniky. Bratislava, 1983. Pišút, J. - Černý, V. - Prešnajder, P.:. Zbierka úloh z kvantovej mechaniky. Bratislava, 1985.

Požadavky

Zvládnutí odpřednášeného učiva.

Garant

doc. RNDr. Josef Blažek, CSc.