Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Techn. materiály a konstrukce I (nekovy) (KFY / TMA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / TMA1 - Techn. materiály a konstrukce I (nekovy), Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Amorfní stav a jeho vlastnosti, krystalizační rychlost2. Sklotvorné kysličníky a přísady (stabilizační a barvící)3. Kovová skla, kvasikrystaly - vlastnosti a metody přípravy kovových skel z taveniny a z plynné fáze4. Technické sklo-vlastnosti5. Technická keramika-čistá keramika, speciální žárovzdorné a tepelně izolující materiály6. Konstrukční keramika, mechanické vlastnosti keramiky, užití7. Uhlík a jeho modifikace8. Polymery, jejich rozdělení, určování polymerů, specifické vlastnosti polymerů - viskoelastické chování, struktura, tvarová paměť9. Hodnocení mechanických vlastností polymerů (tuhost a pevnost), modifikátory vlastností plastů10. Fyzikální vlastnosti plastů - viskoelastické chování a jeho modely, chemická odolnost plastů11. Základy zpracování polymerů-polymerní směsi, ovlivnění morfologie zpracováním, vliv morfologie na vlastnosti polymerů12. Stárnutí a degradace - odolnost plastů, ekologické aspekty a recyklace plastů13. Kompozitní materiály - vlastnosti, rozdělení, užití14. Biopolymery a biokompozity - vlastnosti, rozdělení a použití

Získané způsobilosti

Má přehled o vlastnostech, výrobě a použití nekovových technických materiálů, zvláště skla, plastických hmot, keramiky a kompozitních materiálů.

Literatura

Maroušek, J.:. Anorganické nekovové materiály. Praha: VŠCHT, 1992. Kolektiv:. Dřevařská příručka 1,2. SNTL Praha 1989. Pecina, P.:. Materiály a technologie - dřevo. Brno : Masarykova univerzita, 2006. ISBN 2006 80-210-4013-0. Mošna, F.:. Materiály a technologie III. Nekovové materiály. SPN Praha 1988. Míšek, B.:. Polymery, keramika, kompozity Brno : Vysoké učení technické, 1993. ISBN 80-214-0521-X. Pytlík, P.:. Stavební keramika-technologie, vlastnosti a využití. Brno : CERM, 2002. ISBN 80-7204-234-3. Hráčský, J., Král, P.:. Výroba vláknin a papíru. Brno : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 1999. ISBN 80-7157-355-8.

Požadavky

Vyhovující výsledky kontrolních testů a závěrečné semestrální kontrolní práce.

Garant

PaedDr. Alena Poláchová, Ph.D.prof. RNDr. Petr Špatenka, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavel ČERNÝPaedDr. Alena Poláchová, Ph.D.prof. RNDr. Petr Špatenka, CSc.