Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická mechanika (KFY / TMEB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / TMEB - Technická mechanika, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy statiky tuhých těles. Vyšetřování rovnováhy soustavy sil2. Vyšetřování výslednice soustavy sil3. Vyšetřování rovnováhy a výslednice soustavy sil bez společného působiště v rovině4. Grafické a početní metody vyšetřování rovnováhy soustavy sil a výslednice sil5. Vyšetřování rovnováhy a výslednice sil v prostoru6. Statické řešení nosníků vetknutých a prostých nosníků na dvou podporách7. Pasivní odpory, tření smykové, čepové, vláknové, tuhost lana, valivý odpor8. Úvod do nauky o pružnosti a pevnosti, základní druhy namáhání9. Hookův zákon, dovolené namáhání, dynamika namáhání10. Steinerova věta, průřezový modul, kvadratický moment setrvačnosti11. Prostý tah, prostý tlak12. Tlak na styčných plochách, kontrola na otlačení, tlakové nádoby13. Ohyb, smyk14. Krut, vzpět, dimenzování

Získané způsobilosti

Je schopen řešit rovnováhu a výslednici silových soustav. Dokáže rozhodnout, zda jednotlivá základní namáhání vyhovují pevnostní podmínce a dimenzovat součásti.

Literatura

Mošna, F. a kol.:. Principy a systémy v technice - Pružnost a pevnost. Praha, SPN, 1987. Mošna, F. a kol.:. Principy a systémy v technice - Statika. Praha, SPN, 1986.

Požadavky

V kontrolní práci prokázat schopnost vyšetřit rovnováhu, či výslednici silových soustav a dimenzovat součásti s ohledem na provozní namáhání.

Garant

PaedDr. Bedřich Veselý, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel OlšanPaedDr. Bedřich Veselý, Ph.D.Mgr. Pavel OlšanPaedDr. Bedřich Veselý, Ph.D.