Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná krajinná ekologie (KGE / AKEG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / AKEG - Aplikovaná krajinná ekologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci předmětu získají studenti základní bázi poznatků, která představuje obecné přístupy k vnímání krajiny, které zahrnují: 1) Komplexní studium krajiny (objekt a předmět studia nauky o krajině, geoekologie, úvod do aplikované fyzické geografie a krajinné ekologie); 2) Krajina jako geosystém (dimenze fyzickogeografických komplexů); 3) Krajinotvorné pochody (endogenního, exogenního a socioekonomického původu); 4) Fungování a stabilita krajiny; 5) Přírodní a ekologické katastrofy; 6) Krajinná syntéza a způsoby hodnocení krajiny; 7) Modelování krajinného systému a využití modelů v praxi; 8) Životní prostředí a vliv antropogenních aktivit na změny v krajině; 9) Environmentální hodnocení krajiny, metody a přístupy (EIA, SEA aj.); 10) Trvale udržitelný rozvoj krajiny; 11 - 14) Principy a specifika aplikovaného fyzickogeografického a krajinného výzkumu (konkrétní příklady z praxe)

Získané způsobilosti

Způsobilosti studenta po absolvování předmětu vycházejí zejména z cílů předmětu a obsahu předmětu

Literatura

DUVIGNEAUD, P. (1988):. Ekologická syntéza. Translated by Václav Mezřický. 1. vydání, Academia, Praha, 414 s. IZAKOVIČOVÁ, Z., HRNČIAROVÁ, T. (2001):. Environmetálne hodnotenie sídelného prostredia. Združenie KRAJINA 21, Bratislava, 286 s. MIKLÓS, L., IZAKOVIČOVÁ, Z. (1997):. Krajina ako geosystém. Veda, Bratislava, 152 s. LIPSKÝ, Z. (1998):. Krajinná ekologie: pro studenty geografických oborů. 1. vydání, Karolinum, Praha, 129 s. FORMAN, Richard T. T., GODRON, M. (1993):. Krajinná ekologie. Translated by Jan Těšitel. 1. vydání, Academia, Praha, 583 s. LÖW, J., MÍCHAL, I. (2003):. Krajinný ráz. Lesnická práce, Kostelec nad Černými lesy, 552 s. HRNČIAROVÁ, T., et al. (2003):. Krajinoekologické podmienky rozvoja Bratislavy. Veda, Bratislava, 313 s. ZONNEVELD, I. (1995):. Land Ekology. SPB Academic Publishing, Amsterdam, 199 s. LIPSKÝ, Z. (2000):. Sledování změn v kulturní krajině: učební text pro cvičení z předmětu Krajinná ekologie. Lesnická práce, Kostelec nad Černými lesy, 71 s., 4 s. ISBN 80-213-0643-2. MOLDAN, B., et al. (1990):. Životní prostředí České republiky. Academia, Praha, 284 s.

Požadavky

100 % účast na vyzvaných přednáškách. Aktivita v rámci diskuzí.