Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie a historie pohraničí ČR (KGE / GPOZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / GPOZ - Geografie a historie pohraničí ČR, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřený na problematiku geografie a historie pohraničí České republiky a na související problémy tak, aby studenti byli schopni následně předávat žákům na základních a středních školách poznatky, zkušenosti a dovednosti, které se týkají komplexních problémů vývoje společnosti v územích ležících na rozhraní států střední Evropy. Předmět je charakteristický mezioborovým pojetím, duchem evropanství, historizujícím přístupem. Představuje studentům bohatost, rozmanitost a spojitost kultur sousedních národů a vysvětluje potřebu jejich další spolupráce také v rámci konceptů "přeshraniční spolupráce" a "trvale udržitelného rozvoje". Poznatky studentů získané v teoretické části výuky budou konfrontovány a analyzovány při terénní výuce v modelovém území s typickými projevy vykládaných jevů.

Získané způsobilosti

Způsobilosti studenta po absolvování předmětu vycházejí zejména z cílů předmětu (viz.) a obsahu předmětu (viz.).

Literatura

Kubeš, J. - Mičková, K.:. Development of horizontal landscape structure in the Pohořsko region (the Czech-Austrian frontier) between 1938-2000. Ekológia, Bratislava, 2003. Kubeš, J. (ed.):. Krajina Novohradských hor. Fyzicko-geografické složky krajiny. Jihočeská univerzita v Č. Budějovicích, Pedagogická fakulta, 2004. Kolektiv:. Novohradské hory. Baset, Praha, 2006. Koblasa, P.:. Novohradským jihem. JELMO, České Budějovice, 1997. Broukal, T.:. Vývoj osídlení v Novohradských horách 1869-2001 (rakouská část). PF JU v Č. Budějovicích, 2005. Šulová, R.:. Vývoj počtu obyvatel v sídlech Novohradských hor a Novohradského podhůří 1869-2001. PF JU v Č. Budějovicích, 2005.

Požadavky

účast na terénním cvičení, zpracování seminární práce

Garant

Mgr. Michal Vančura, Ph.D.