Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní cvičení z fyzické a soc. geogr. (KGE / TFSGG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / TFSGG - Terénní cvičení z fyzické a soc. geogr., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Terénní cvičení si klade za cíl 1) ukázat studentům vybrané prvky, struktury a jevy v krajině, probírané teoreticky v rámci povinných předmětů z Fyzické geografie a Sociální geografie. Ukázky vybraných geomorfologických, hydrologických a biogeografických jevů v krajině. Důraz je přitom kladen na samostatnou praktickou práci studentů přímo v terénu (měření meteorologických a hydrologických prvků in situ a in time, seznámení se s vybranými terénními metodami biogeografie a geomorfologie, geodetickou terénní prací; 2) demonstrovat studentům vybraný region České republiky v jeho přírodních, ekonomických a sociálních souvislostech a vzhledem k jeho historii a významu. Studenti zpracovávají samostatně anketární/dotazníkové šetření na vybranou problematiku z oblasti sociální geografie, vedou řízené rozhovory s vybranými představiteli státní správy a samosprávy v navštíveném území, navrhují možná zlepšení a opatření vhodná pro rozvoj daného regionu.

Získané způsobilosti

Způsobilosti studenta po absolvování předmětu vycházejí zejména z cílů předmětu a obsahu předmětu

Literatura

KOLEKTIV AUTORŮ (2005):. Český les: příroda, historie, život. Baset, Praha, 880 s. TOUŠEK, V., et al. (2005):. Portréty krajů. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Praha, 136 s. PROCHÁZKA, Z. (2007):. Putování po zaniklých místech Českého lesa. Wanderungen durch die verschwundenen Ortschaften des Böhmischen Walds. I., Domažlicko: osudy 50 zaniklých obcí, vsí a samot. Kreis Taus: die Geschicke von 50 verschwundenen Dörfen, Weilern und Einöden. Nakladatelství Českého lesa, Domažlice, 287 s. Viz povinná studijní literatura z povinných předmětů Fyzická geografie ČR (KGE/GCR1G) a Sociální geografie ČR (KGE/GCR2G).

Požadavky

100 % účast studenta na terénním cvičení, aktivní práce v terénu. Zpracování a prezentace vlastních výstupů na zvolená témata z problematiky fyzické a sociální geografie navštíveného území.

Garant

Mgr. Jiří Rypl, Ph.D.Mgr. Michal Vančura, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Rypl, Ph.D.Mgr. Michal Vančura, Ph.D.