Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy regionálního rozvoje (KGE / ZRRZG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / ZRRZG - Základy regionálního rozvoje, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci přednášek bude kladen důraz na široké spektrum témat zahrnujících výše uvedené dvě oblasti. Konkrétně se jedná o: 1.-2. nástin teorií regionálního rozvoje, 3. faktorů regionálního rozvoje, dále o témata jako jsou 4.-5. polarizace prostoru (jádrové, periferní a venkovské oblasti), 6. regionální disparity, 7. regionální politika EU s důrazem na nové programovací období, 8.-9. česká regionální politika a její vývoj, 10. regionální politika na úrovni krajů s důrazem na Jihočeský kraj, 11. vymezování tzv. problémových regionů, 12.-13. strategické plánování a tvorba rozvojových dokumentů, 14. strukturální fondy a jejich vliv na regionální rozvoj. Absolvováním tohoto předmětu získá student základní teoretické a především praktické poznatky o problematice regionálního rozvoje a regionální politiky v podmínkách Česka s vazbou na Evropskou unii.

Získané způsobilosti

Základní orientace v probírané problematice s důrazem na aktuální trendy v regionálním rozvoji (aktéři, faktory, nástroje), koncipování regionálních politik na úrovni EU, Česka, Jihočeského kraje, poskytování podpory ze strukturálních fondů EU.

Literatura

OUŘEDNÍČEK, M., TEMELOVÁ, J., POSPÍŠILOVÁ, L., ČERMÁK, Z. (2011):. Atlas sociálně prostorové diferenciace České republiky. Univerzita Karlova v Praze, Karolinum, 137 s. HAMPL, M. a kol. (2005):. Geografická organizace společnosti a transformační procesy v ČR. Praha, UK, 147 s. BLAKELY, E. J. (2010):. Planning local economic development: theory and practice. Sage, Los Angeles, 446 s. STIMSON, R. J. (2006):. Regional economic development: analysis and planning strategy. Springer, Berlin, 452 s. PILEČEK, J., ČERVENÝ, M., KLÍMA, J., MÜLLER, J., DUPAL, J., KUNC, Z. (2011):. Regionální politika, územní disparity a dopady hospodářské krize v České republice. ÚRS PRAHA, a.s., Praha, 215 s. Dostupné z: http://www.urspraha.cz/data/upload/file/regionalnipolitika-uzemnidisparityadopadyhospodarskekrizevcr.pdf (25.6.2014). WOKOUN, R., MALINOVSKÝ, J., DAMBORSKÝ, M., BLAŽEK, J. a kol. (2008):. Regionální rozvoj (Východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování), Praha, Linde, 475 s. BLAŽEK, J., UHLÍŘ, D. (2011):. Teorie regionálního rozvoje - nástin, kritika, implikace. Praha, Karolinum, 212 s. WOKOUN, R., MATES, P., KADEŘÁBKOVÁ, J. (2011):. Základy regionálních věd a veřejné správy. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň, 474 s.

Požadavky

Zpracování skupinových seminárních prací týkajících se např. analýzy realizovaných projektů v konkrétním městě, hodnocení rozvojových strategií a plánů rozvoje vybraných měst a regionů, atd.

Garant

RNDr. Jan Pileček, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Stanislav Kraft, Ph.D.RNDr. Jan Pileček, Ph.D.