Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby a populární hudba I (KHV / DHPP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / DHPP1 - Dějiny hudby a populární hudba I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Antické kořeny evropské hudby (hudba a hudební nástroje antických kultur, řecká teorie, modální systém, provozovací praxe židovského liturgického zpěvu)2. Gregoriánský chorál (kulturně-historické souvislosti, jednohlasý zpěv v křesťanské liturgii, modální systém)3. Sekundární vrstva gregoriánského chorálu (rozšíření chorálu po západní Evropě, vznik sekundární vrstvy chorálu, princip tropace)4. Světský zpěv v období středověku (lidová hudba, minnesang, trubadúři a truvéři)5. Vícehlas do začátku 15. století (hlavní druhy duchovního a světského vícehlasého zpěvu, Notre Dame, ars antiqua, ars nova, italské trecento)6. Česká hudba období středověku (kláštery jako hudební centra, domácí prameny, nejstarší památky české hudby, počátky vícehlasu na našem území, dopady husitského hnutí)7. Vokální hudba vrcholné renesance (dobové kulturně-historické souvislosti, hlavní formy duchovní a světské vokální polyfonie, franko-vlámská škola)8. Vokální hudba vrcholné renesance - pokračování (Palestrina, benátská škola, vokální hudba protestantských oblastí)9. Instrumentální hudba vrcholné renesance, česká hudba období renesance (emancipace a typy instrumentální hudby, renesanční hudební nástroje, specifika českého prostředí, hlavní osobnosti)10. Opera v období baroka (dobové kulturně-historické souvislosti, počátky opery, florentská camerata, opera v Itálii a hlavních evropských centrech)11. Oratorium a chrámová hudba v období baroka (oratorium - vznik a raný vývoj, katolická a protestantská chrámová hudba)12. Instrumentální hudba v období baroka (koncertantní princip, concerto grosso, sonáta a komorní hudba, varhanní hudba)13. Slohová syntéza v díle J.S. Bacha a G.F. Händela14. Česká hudba v období baroka (specifika českého prostředí, přední instituce a osobnosti)

Získané způsobilosti

Schopnost rozpoznat hlavní projevy evropské klasické hudby do období baroka.

Literatura

KOUBA, Jan:. ABC hudebních slohů: od raného středověku k W.A. Mozartovi. Praha: Supraphon, 1988. Černušák, G.:. Dějiny evropské hudby. Praha, 1972. Bártová, J. - Zouharová, V. - Schnierer, M.:. Dějiny hudby. Brno, České Budějovice, 1994. LÉBL, Vladimír a kolektiv.:. Hudba v českých dějinách. Praha: Supraphon. BUKOFZER, Manfred:. Hudba v období baroka. Bratislava: Opus, 1986. Navrátil, M.:. Nástin vývoje evropské hudby 20. století. Ostrava, 1993.

Požadavky

Studenti získávají zápočet na základě poslechového testu, jímž prokazují schopnost slohového a funkčního zařazení hudební ukázky.

Garant

Mgr. Martin Voříšek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Voříšek, Ph.D.