Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby a populární hudba III (KHV / DHPP3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / DHPP3 - Dějiny hudby a populární hudba III, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Terminologický úvod, nástin vývoje nonartificiální hudby do přelomu 19. a 20. století (problém pojmu "populární hudba" a možné terminologické alternativy, hudba v non-estetických souvislostech, vznik moderní populární hudby v kontextu měšťanské společnosti)2. Afroamerický folklór jako východisko hudby jazzového okruhu (historické souvislosti, nosné hudební principy afroamerického folklóru, work song, holler, spirituál, blues)3. Vznik jazzu a jeho rané vývojové fáze (ragtime, New Orleans, souvislosti s masmédii, hot dance music 20. let a nová jazzová centra)4. Swing jako globálně populární jazzový styl, bebop (vznik a rozšíření swingové hudby, souvislosti s proměnou médií, kritické postoje vůči komerčnímu swingu, nástup bebopu, čelní představitelé)5. Poválečný vývoj jazzové hudby (cool jazz, hard bop, synkretické směry a experimenty 60. let - free jazz, jazz rock, přesahy do sféry artificiální hudby, bossa nova, nástin vývoje do současnosti)6. Počátky rocku, raný vývoj (kulturně-historické souvislosti, rhythm & blues, souvislosti s country & western, rock'n'roll v 50. letech, čelní představitelé, vývoj médií)7. Rock v 50. a 60. letech (rozšíření sféry rockové hudby, synkreze s jinými styly, soul, surfové skupiny, americká scéna, britská vlna počátku 60. let, interpreti a proměny stylu v 60. letech)8. Rock v 70. a 80. letech (proměny technologií a kulturně-historických souvislostí, čelní představitelé 70. a 80. let, glam rock, punk, nástup "nové vlny", konfrontace s taneční hudbou)9. Nástin současných trendů populární hudby10. Moderní populární hudba v meziválečném Československu (kulturně-historické souvislosti a východiska, významné osobnosti a trendy meziválečného období - opereta a salonní repertoár, trampská píseň, Karel Hašler)11. Český jazz a swing do roku 1948 (předpoklady a vývoj jazzové hudby v českém prostředí, významní představitelé, nástup swingu, problémy období protektorátu)12. Český jazz po roce 1948 (poúnorové názory na populární hudbu, problémy jazzové scény, oživení na konci 50. let, vývoj do současnosti)13. Český rock do roku 1968 (počátky rockové hudby v našem prostředí, konflikty s komunistickým režimem, oživení české rockové scény v 60. letech)14. Český rock a populární hudba v 70.-80. letech (zlom po roce 1968, český rock a folk v kontextu oficiální kulturní politiky, undergroundové hnutí)

Získané způsobilosti

Orientace v dějinách jazzu a moderní populární hudby.

Literatura

WEISS, Tomáš (ed.).:. Beaty, bigbeaty, breakbeaty (průvodce moderní hudbou 90. let). Praha: MaťaDharmaGaia, 1998. LINDAUR, Vojtěch; KONRÁD, Ondřej:. Bigbít. Praha: Torst, 2001. KOTEK, Josef:. Dějiny české populární hudby a zpěvu 19 a 20. století (do roku 1918). Praha: Academia, 1998. KOTEK, Josef:. Dějiny české populární hudby a zpěvu (1918 - 1968). Praha: Academia, 1998. BLUME, Friedrich; FINSCHER, Ludwig (ed.):. Die Musik in Geschichte und Gegenwart. Kassel-Stuttgart: Bärenreiter-Metzler, 1994-2004. Kol.:. Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby, část věcná a jmenná. Praha, 1987. Černý, J.:. Hvězdy tehdejších hitparád. Praha, 1989. Newton, F.:. Jazzová scéna. Praha, 1993. Dorůška, L.:. Panorama populární hudby. Praha, 1987. Poledňák, J. - Cafourek, J.:. Sondy do popu a rocku. Praha, 1992. KERNFELD, Barry (ed.):. The new Grove Dictionary of Jazz. New York-London: Grove s Dictionaries Inc.Macmillan, 2002. TYRELL, John; SADIE, Stanley (ed.):. The new Grove Dictionary of Music and Musicians. New York: Grove, 2002.

Požadavky

Studenti v závěru semestru píší vědomostní test, jímž prokazují znalosti dějin hudby euroamerického kulturního okruhu.

Garant

Mgr. Martin Voříšek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Voříšek, Ph.D.