Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební estetika (KHV / EST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / EST - Hudební estetika, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Terminologický a metodologický úvod (vymezení pojmu "estetika", předmět a otázky, specifika hudební estetiky)2. Koncepce hudby v antickém Řecku (obsah pojmu musiké, pýthagorejci, hudba a étos, Platón, Aristotelés)3. Raný středověk (vztah církve k výtvarnému umění a hudbě, Boethius, musica jako součást sedmi svobodných umění)4. Vrcholný středověk (stabilizace kulturních poměrů v Evropě, návaznost a odlišnost od Boethiova pojetí hudby, posuny v chápání autorství a hudebního krásna po vytvoření notace a rozšíření vícehlasu)5. Renesance (člověk jako mikrokosmos, proměna "vidění" ve výtvarném umění podle lidské optiky, snaha o návrat k antické hudbě, spory o kontrapunkt - Zarlino, Florenťané)6. Baroko (emoce a racionalita v barokním umění, vtah hudby a rétoriky, afektová teorie)7. Osvícenství, 2. polovina 18. století (vliv britského empirismu, vznik estetiky jako samostatné disciplíny, opouštění afektové teorie - pojem "výraz", J.J. Rousseau, I. Kant, hnutí Sturm und Drang, posuny ve vnímání významu hudby v období klasicismu)8. Raný romantismus (zrovnoprávnění vědeckého a estetického osvojování světa, E. T. A. Hoffmann, Novalis, F. W. J. Schelling)9. Vrcholný a pozdní romantismus (hudba a umění jako součást filosofických koncepcí A. Schopenhauera, G.W.F. Hegela a F. Nietzescheho, souvislosti s tvorbou novoromantiků a pozdního romantismu)10. Formalismus 19. století (spory o programní a absolutní hudbu, E. Hanslick, O. Hostinský)11. Hudba jako předmět vědeckého bádání na konci 19. století (H. Helmholtz, G. T. Fechner, Ch. Darwin)12. Estetické otázky avantgard 20. století - vztah moderny a tradice (F. Busoni, A. Schönberg, poválečné avantgardy)13. Základní tendence hudebně-teoretických estetických směrů 20. století (marxistická estetika, fenomenologie a hermeneutika, hudební sémiotika)14. Základní tendence hudebně-teoretických estetických směrů 20. století - pokračování (kritika konceptu moderny a avantgard 20. století, postmoderna)

Získané způsobilosti

Znalosti hlavních směrů hudební estetiky.

Literatura

Kohoutek, C.:. Hudební kompozice (tam množství další literatury). Navrátil, M.:. Nástin vývoje evropské hudby 20. století. Schnierer, M.:. Soudobá hudba 20. století.

Požadavky

Student prokazuje formou ústní zkoušky orientaci v nejvýznamnějších tendencích hudební estetiky od antického Řecka do současnosti.

Garant

Mgr. Martin Voříšek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Voříšek, Ph.D.