Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudba a společnost I (KHV / HAS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / HAS1 - Hudba a společnost I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Následující plán je pouze obecným návrhem. Konkrétní obsah jednotlivých přednášek se může lišit.1. Christianizace zaalpských oblastí a vznik sekundární vrstvy chorálu2. Hudební život v klášterních komunitách období středověku3. Trubadúři, truvéři, minnesängři a jejich postavení ve středověké společnosti4. Školská hudební výchova mezi středověkem a dobou humanismu5. G. Dufay a číselná symbolika motet Nuper rosarum flores a Supremum est mortalibus v kontextu dobových událostí6. Literátská bratrstva a česká hudební kultura 16. století7. Nototisk - prostředek komercializace či demokratizace hudby?8. Hudební divadlo v dvorské a měšťanské kultuře období baroka9. "Šlágry dlouhého středověku" - cesty populárních nápěvů napříč Evropou10. Od duchovního koncertu k chrámové kantátě (Schütz, Buxtehude, J. S. Bach)11. Dopad josefínských reforem na hudební kulturu českých zemí12. Dechové harmonie a jejich úloha v kultuře 18. století13. Veřejný koncert jako nový hudebně sociologický fenomén 18. století14. Hudební Sturm und Drang v 18. století

Získané způsobilosti

Schopnost pochopit hudbu jako specifický kulturně-sociologický fenomén.

Literatura

ČERNUŠÁK, Gracian:. Dějiny evropské hudby. Praha: Panton, 1974. SMOLKA, Jaroslav a kolektiv:. Dějiny hudby. Brno: TOGGA, 2001. TROJAN, Jan:. Dějiny opery. Praha-Litomyšl: Paseka, 2001. BLUME, Friedrich; FINSCHER, Ludwig (ed.).:. Die Musik in Geschichte und Gegenwart. Kassel-Stuttgart: Bärenreiter-Metzler, 1994-2004. MICHELS, Ulrich:. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000. LÉBL, Vladimír a kolektiv:. Hudba v českých dějinách. Praha: Supraphon, 1989. BUKOFZER, Manfred F.:. Hudba v období baroka, Bratislava. Opus 1986. REGLER-BELLINGER, Brigitte; SCHENCK, Wolfgang; WINKING, Hans:. Opera ( velká encyklopedie). Praha: Mladá fronta, 1996. FUKAČ, Jiří; VYSLOUŽIL, Jiří (ed):. Slovník české hudební kultury. Praha: Supraphon, 1997. TYRRELL, John; SADIE, Stanley (ed.):. The new Grove Dictionary of Music and Musicians. New York: Grove, 2002.

Požadavky

Studenti získávají zápočet za seminární práci, v níž prokazují schopnost samostatně uchopit vhodné historiografické téma a adekvátně se vyrovnat se sekundární literaturou a hudebním materiálem.

Garant

Mgr. Martin Voříšek, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Martin Horyna, Ph.D.Mgr. Martin Voříšek, Ph.D.