Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie hlasové výchovy (KHV / THVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHV / THVZ - Teorie hlasové výchovy, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do oboru, hlasová diagnostika2. Druhy hlasů, užívání mluvního hlasu3. - 5. Hlasové obory v dramatické tvorbě - ukázky z nahrávek6. Bel canto jako základ pěvecké pedagogiky7. Gluckova reforma, Mozart, základy hudebního dramatu.8. - 9. Wagnerova reforma a její vliv na pěveckou pedagogiku. Verdi, Puccini10. Vývoj německé pedagogiky po Wagnerově reformě. Nové cesty v díle F. Schmitta,Müllera - Brunowa, P. Brunse, S. Garcó, W. Reineckeho11. Ohlasy novoněmecké pedagogiky v českém pěveckém umění a pedagogice12. Národní pěvecké školy13. Sborová hlasová výchova14. Hlasové potíže a poruchy, učitelské problémy s hlasem, foniatrická vyšetření

Získané způsobilosti

Absolvent využívá a pracuje s všestrannými informacemi o hlasu, používá správnou funkci hlasu mluvního. Aktivně předchází profesním hlasovým problémům. Porovná a zdůvodní cesty vývoje pěvecké pedagogiky.

Literatura

Rosner, R.:. Bel canto a moderní hlasová pedagogika. Hála - Sovák:. Hlas, řeč, sluch. Vrchotová - Pátová:. Hlasová výchova při PF. Vašek, R.:. Kultivovaný zpěv. Vašek, R.:. Otázky soudobého pěvectví.

Požadavky

Na praktických ukázkách demonstruje druhy hlasů a hlasové obory. Aktivně se zapojuje při nácviku sborové hlasové výchovy.

Garant

doc. Jiří Fuchs

Vyučující

doc. Jiří Fuchs