Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika inform. technol. pro 1. st. ZŠ (KIN / DITN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / DITN - Didaktika inform. technol. pro 1. st. ZŠ, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní didaktické kompetence učitele2. Cíle výuky ICT3. Formy a metody výuky v počítačové učebně4. Jednotlivé tematické celky: psaní textů, kreslení obrázků, užití Internetu5. Základy algoritmizace, dětské programovací jazyky6. Robotické hračky, využití pro výuku algoritmizace7. Práce s informacemi, zpracování dat8. Příprava učitele na vyučování9. Formy organizace práce (skupinová, projektová výuka, individualizace výuky),10. Chyba a její využití ve vzdělávacím procesu.11. Hodnocení žáka.12. Výuka orientovaná na kompetence.13. Tvorba kurikula.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu by měl být schopen orientovat se v jednotlivých tematických celcích výuky ICT na škole, rozumět cílům a metodickým postupům výuky, vést vyučování informačních technologií v PC učebně, vytvářet kurikulum, umět využít učebnici.

Literatura

KALAŠ, I. a kol. Informatika pre stredné školy. učebnice. Bratislava: SPN, 2003. VANÍČEK, J., ŘEZNÍČEK, P. MIKEŠ, R. Informatika pro základní školy a víceletá gymnázia.trojdílná sada učebnic. Brno: Computer Press, 2004. VANÍČEK, J. Metodická příručka k učebnici Informatika pro základní školy a víceletá gymnázia. trojdílná sada. Brno: Computer Press, 2004. VANÍČEK, J. Přednášky z didaktiky informatiky a výpočetní techniky. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích: eAmos, 2003. http://www.pf.jcu.cz/vanicek/prednasky.html. ČERNOCHOVÁ, M., KOMRSKA, T., NOVÁK, J. Využití počítače při vyučování. Praha: Portál, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (80 %).Vypracování všech krátkodobých úkolů (z týdne na týden).Vypracování seminární práce - výukové pomůcky nebo výukového projektu pro výuku informačních technologií na 1. stupni.

Garant

doc. PaedDr. Jiří Vaníček, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jiří Vaníček, Ph.D.