Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika programování (KIN / DPLE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / DPLE - Didaktika programování, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cíle výuky programování, programovací prostředí vhodná k výuce programování.2. Jednoduché příkazy, procedury, cykly, větvení programu.3. Metodika výuky základů programování jako tvořivé projektové činnosti.4. Proměnné, typy proměnných, procedury s parametry.5. Objektový přístup: postavy jako objekty, scénáře, adresát příkazu.6. Editace tvaru objektu / kostýmu postavy.7. Události a jejich spouštění, nezávislé procesy.8. Komunikace mezi objekty.9. Datové struktury. Seznam slov, znaků, záběrů, jeho použití.10. Multimediální možnosti při programování.11. Didaktické výstupy na dané téma.12. Internetové možnosti při programování, komunita tvůrců programů.13. Žákovské chyby a jejich diagnostika.14. Tvorba vlastního projektu.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu by měl být schopen naprogramovat v daném didaktickém programovacím prostředí komplexní projekt, rozumět cílům výuky programování, měl by znát zásady a metodiku výuky programování, být schopen řídit výuku základů programování.

Literatura

http://scratch.mit.eduhttp://www.pf.jcu.cz/imagine/BLAHO, A., KALAŠ, I. Comenius Logo - tvorivá informatika, 1. a 2. díl. Bratislava: CL Group, 1999. BLAHO, A., KALAŠ, I. Imagine Logo, učebnice programování pro děti. Brno: Computer Press, 2006. VANÍČEK, J. MIKEŠ, R. Informatika pro základní školy a víceletá gymnázia, 3. díl. Brno: Computer Press, 2006. TRŽILOVÁ, D. Logo a matematika. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 1992. VANÍČEK, J. Metodická příručka Informatika pro základní školy a víceletá gymnázia, 3. díl. Brno: Computer Press, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (80%).Průběžné vypracování zadaných programovacích domácích úkolů (z týdne na týden). Vypracování seminární práce - naprogramovat v daném prostředí výukový program nebo sadu výukových materiálů pro výuku programování

Garant

doc. PaedDr. Jiří Vaníček, Ph.D.