Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Forenzní zkoumání informač. technologií (KIN / FITE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / FITE - Forenzní zkoumání informač. technologií, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s problematikou informační kriminality a zásady při zajišťování digitálních dat pro účely důkazního řízení před soudy, policejní praxe, zákonná ustanovení atd.2. Forenzní distribuce operačního systému Linux - proč používat právě Linux a proč ne Windows, v čem je odlišný, jaké prostředky poskytuje atd.3. Základní seznámení s operačním systémem Linux - základní funkce Linuxu, odlišnost práce od OS Windows (start systému, připojování pevných disků, získávání informací o systému apod.)4. Přehled nejznámějších distribucí Linuxu a jejich možnosti využití (diskové distribuce, tzv. Live distribuce), další využití OS Linuxu v elektronických prvcích5. Přehled standardních prostředků OS Linux pro forenzní praxi a doplňkové prostředky forenzních distribucí6. Zásady při využívání Linuxu, časté chyby, které mohou mít v důkazním řízení fatální následky (při zajišťování digitálních dat)7. Zásady a prostředky zajišťující relevantnost zkoumaných digitálních stop8. Druhy digitálních stop, druhy informační kriminality a jejich způsob řešení9. Lokální zajišťování dat - pomocí operačního systému Linux, zásady, postupy10. Obnova, vyhodnocování zajištěných dat pomocí OS Linux a komerčními prostředky OS Windows - výhody, nevýhody, praktické postupy11. Komerční a nekomerční softwarové prostředky12. Vyhodnocování lokální - emailové komunikace, grafických informací, textových dokumentů, databázových systémů (často využívané zkoumání účetních programů apod.)13. Přehled internetové kriminality, řešení, specifické chování serverů dle použitého operačního systému, jednotlivé typy serverů a jejich komunikace na síti, bezdrátové sítě14. Vzdálená dokumentace serverů, zásady postupy15. Dokumentace získaných dat jako důkazního materiálu16. Tvorba odborného vyjádření, znaleckého posudku - kdo může vytvořit, jaké náležitosti dokumenty primárně musí obsahovat, doporučení k tvorbě17. Předkládání znaleckých posudků soudům a jejich případná obhajoba

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu by měl disponovat základními znalostmi oboru práva při řešení znaleckého, forenzního zkoumání. Měl by být schopen provést, dle zadání a zásad, forenzní zkoumání digitálních dat a vytvořit výstup v podobě znaleckého posudku, popř. odborného vyjádření. Absolvent předmětu získá informace o jednotlivých druzích informační kriminality, jejich technické a obecné řešení.

Literatura

Internetový portál www.it-znalec.cz. Internetový portál www.sleuthkit.org. Kothánek,J.:. Zajišťování výpočetní techniky a dat pro potřeby důkazního řízení. Zákon č. 141/1961 Sb. O trestním řízením soudním (trestní řád) ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 306/2009 Sb. Trestní zákoník ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 36/1967 Sb. O znalcích a tlumočnících ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Student by měl prakticky zvládat základní znalecké zkoumání. Na základě tohoto svého samostatného úkolu vytvořit jednoduchý znalecký posudek, který by byl využit jako důkazní materiál před soudy. Znalecký posudek bude předložen jako semestrální práce.

Garant

Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D.