Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geoinformatika (KIN / GINE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / GINE - Geoinformatika, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. Základní filozofie geoinformatiky. Oblasti využití GIS. Datové modely - rastrové a vektorové. Prostorová a atributová data. Topologická pravidla a sítě.2. Souřadnicové systémy v GIS. Transformace souřadnic. Prostorové analýzy a dotazy (vektorová data).3. Analytické nástroje pro rastrová data. Mapová algebra. Interpolace, převzorkování.4. Databázové modely a využití databázových systémů pro ukládání geografických dat. SQL dotazy.5. Metadata. Přesnost dat - prostorová, časová, atributová. Perspektivy rozvoje oblasti GIS. Sw a hw pro GIS. Vývoj aplikací pro GIS.6. Serverová řešení GIS, publikování prostorových dat na internetu.Druhá polovina semestru je věnována samostatné seminární práce na jedno z probíraných témat pod vedením cvičícího. Součástí seminární práce je presentace výsledků studenta.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu by měl být schopen užívat aktivně GIS aplikace jak desktopové tak i serverové. Měl by se dobře orientovat v algoritmizaci geografických úloh a při jejich řešení nebýt závislý na současných implementacích s softwarových produktech.

Literatura

Rapant P. Geoinformační technologie. Vysokoškolská skripta. Ostrava: VŠB - TU, 2005. 125 s. Horák J. Zpracování dat v GIS. Skripta VŠBTUO, 2008.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (80 %).Vypracování a presentování seminární práce zaměřené na algoritmizaci prostorových operací a výstupů z GIS

Garant

Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D.