Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační kriminalita (KIN / IKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / IKR - Informační kriminalita, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s problematikou informační kriminality-zákonná ustanovení, přehled předmětu2. Rozdělení trestných činů vztahující se k informační kriminalitě-rozbor3. Rozbor hardwarových technologií, možnosti zneužití technologie tzv. Informační kriminality4. Přehled informačních technologií zneužívaných k trestné činnosti - domácí kriminalita, internetová kriminalita, hospodářská kriminalita apod. a jejich důsledky5. Přehled informační kriminality ve vztahu k pedagogické činnosti- trestná činnost mládeže, ohrožení mládeže a její důsledky, rizika internetu na výchovu mládeže6. Rozbor tzv. autorského zákona, zákona o elektronických komunikacích atd., zákonné možnosti orgánů činných v trestním řízení, Policie ČR7. Postupy a zásady postupu orgánů činných v trestním řízení, Policie ČR, při řešení informační kriminality8. Způsoby ochrany před informační kriminalitou (hospodářská kriminalita, internetová kriminalita)9. Povinnosti a součinnost provozovatelů internetových portálů při řešení internetové kriminality a jejich odpovědnost za obsah portálu10. Shrnutí technologií ve vztahu k informační kriminalitě a možnosti technického a legislativního řešení orgány činnými v trestním řízení, Policie ČR11. Úvod do řešení informační kriminality - prvotní úkony poškozených, postup při vyšetřování informační kriminality12. Zákon o znalcích a tlumočnících, hlavní zásady forenzního zkoumání informačních technologií13. Úvod do forenzního zkoumání výpočetní techniky, mobilní techniky a ostatní techniky - používané techniky, zásady a technologie, principy tvorby znaleckých posudků a odborných vyjádření

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu by se měl být schopen orientovat v oblasti informační kriminality a to ať na úrovni pedagoga nebo technického pracovníka v oblasti IT či ICT nebo manažera ve všech oblastech, kde je používána výpočetní technika. Měl by být schopen navrhovat popř. se orientovat v základních preventivních řešeních bezpečnosti a případně aktivně řešit informační kriminalitu.

Literatura

Internetový portál www.it-znalec.cz. Zákon č. 141/1961 Sb. O trestním řízení soudním (trestní řád) v platném znění. Zákon č. 306/2009 Sb. Trestní zákoník v platném znění. Zákon č. 36/1967 Sb. O znalcích a tlumočnících v platném znění.

Požadavky

Zpracování semestrální práce na téma informační kriminalita.

Garant

Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D.