Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační systémy (KIN / OPSZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / OPSZD - Operační systémy, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - funkce a význam operačních systémů2. Rozdělení a historie operačních systémů3. Operační systémy firmy Microsoft4. Operační systém UNIX5. Operační systém Linux6. Skriptovací jazyky - WS Hosts - Jsript, VBScript7. Perl, Python8. Instalace Linuxu9. Konfigurace WWW a databázového serveru10. Konfigurace souborového a tiskového serveru (Samba)11. Správa uživatelů v jednotlivých OS12. Bezpečnost OS13. OS a školství. Licence software

Získané způsobilosti

Student získá základní představu o současných základních OS Windows a Linuxu. Naučí se tyto systémy spravovat a upravovat. Získá znalosti a dovednosti pro správu školní počítačové sítě.

Literatura

Petrlík, L. Jemný úvod do systému UNIX. České Budějovice: Kopp, 1995. Vychodil, V. Linux - příručka českého uživatele. Brno: Computer Press, 2004. Kolektiv autorů. Linux Dokumentační projekt. Brno: Computer Press, 2003. Pech, J. Open source a free software. České Budějovice: PF JU, 2008. ISBN 978-80-7394-069-0.Welsh, M. Používáme Linux. Brno: Computer Press, 2003. Webové stránky - zejména http://www.root.cz a http://www.linux.cz.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (80 %).Vypracování krátkodobých úkolů.Úspěšné absolvování zápočtového testu.

Garant

Mgr. Jiří Pech, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Josef LOMBARTMgr. Jiří Pech, Ph.D.