Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování v jazyce Java I (KIN / PGJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / PGJ1 - Programování v jazyce Java I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní přednáškacharakteristika kurzu, přístup "objects first"rysy programovacího jazyka Javastudijní literatura, studijní zdroje na sítipožadavky ke zkoušce2. Objekty a třídyvytváření objektů, volání metod, parametry metoddatové typy, interakce objektů3. Deklarace třídydeklarace instančních proměnnýchdeklarace konstruktorů a instančních metodpřiřazovací příkaz, podmíněný příkaz, lokální proměnné4. Deklarace třídypodmíněný příkazpředávání parametrů při volání metody5. Interakce objektůabstrakce a modularizaceobjekty vytvářející objekty, konstruktoryvolání interních a externích metodpoužívání debuggeru6. Kolekce objektůdynamické kolekce objektůpříkaz cyklu while a iterování přes kolekce7. Kolekce objektůkolekce s pevnou délkou - polepříkazy cyklu typu for a for-each8. Používání knihovních třídčtení kódučtení dokumentace tříd, používání knihovních tříd a metodmodifikátory přístupu private a publicstatické proměnné a konstanty9. Testovánítestování jednotek v BlueJautomatizace testůladění v BlueJ10. Design třídcharakteristika kvalitního návrhukoheze a vazbaduplicita kódu a její odstraněnírefactoringtřídní metody a metoda main11. Dědičnostdědičnost v jazyce Javapodtřídy a podtypy, polymorfní proměnnépřekrývání metod, dynamické vyhledávání metod12. Výčtové typy v jazyce Java13. Dědičnoststatický a dynamický typpolymorfní metody, přístup typu protectedtřída Object, metoda toString()14. Doplňkové projektyzávěrečné shrnutí učivapříklad zadání ke zkoušce a jeho řešení

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student rozumět základním pojmům objektově orientovaného programování jako je objekt, třída , metoda a dědičnost. Naučí se základy syntaxe programovacího jazyka Java a bude umět používat řídící konstrukce v tomto jazyce.Bude schopen číst zdrojový kód a provádět jeho modifikaci. Absolvent kurzu bude umět požívat vývojové prostředí BlueJ a bude schopen navrhovat a implementovat řešení jednoduchých problémů.

Literatura

Horstman, C., S., Cornell, G. Core Java 2 Volume I - Fundamentals. 8th Edition. Prentice Hall PTR, 2007. Pecinovský, R. Myslíme objektově v jazyku Java 5.0. Grada Publishing, 2004. Barnes, D., J., Kölling, M. Objects First with Java, A practical Introduction using BlueJ. Fourth Edition. Prentice Hall / Pearson Education, 2008. Eckel, B. Thinking in Java 2nd ed. Prentice Hall PTR, 2006. Herout, P. Učebnice jazyka Java. III. upravené a rozšířené vydání. České Budějovice: Kopp, 2007.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (80 %).Úspěšné zvládnutí dvou testů v průběhu semestru.Vypracování semestrálního projektu(ů).

Garant

RNDr. Hana HavelkováRNDr. Jaroslav IchaIng. Tomáš KaiserBc. Pavel Vacikar

Vyučující

RNDr. Hana HavelkováRNDr. Jaroslav IchaRNDr. Hana HavelkováRNDr. Jaroslav IchaIng. Tomáš KaiserBc. Pavel Vacikar