Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie formálních jazyků (KIN / TFJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / TFJ - Teorie formálních jazyků, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice jazyka, operace s jazyky.2. Pojem gramatiky.3. Jazyk definovaný konečným automatem.4. Konečné a nekonečné jazyky.5. Třída všech regulárních jazyků.6. Levá a Bezkontextové gramatiky.7. Levá a pravá odvození.8. Konstrukce derivačních stromů.9. Aplikace bezkontextových gramatik.10. Lemma o vkládání pro bezkontextové gramatiky. gramatiky.11. Kontextové gramatiky.12. Chomského hierarchie formálních jazyků.13. Jazyky typu 0 a Turingovy stroje.

Získané způsobilosti

Student je schopen popsat na příkladech jak funguje gramatika. Vysvětlí vztah mezi automatem, gramatikou a jazykem. Rozumí Chomského hierarchii formálních jazyků.

Literatura

Černá, O., Křetínský, M., Kučera, A. Automaty a formální jazyky I. [online]. [cit. 1. 4. 2008]. Chytil, M. Automaty a gramatiky. Praha: SNTL, 1984. Hopcroft, J. F. et all. Introduction to Automata Theory, Languages, and Computations. 2nd ed. New York: Addison-Wesley, 2001.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (100 %).Vypracování všech krátkodobých úkolů (z týdne na týden).Splnění zápočtového testu - minimálně 55% bodů.

Garant

doc. RNDr. Václav Nýdl, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Václav Nýdl, CSc.doc. RNDr. Václav Nýdl, CSc.