Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba www stránek (KIN / TWSU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / TWSU - Tvorba www stránek, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie internetu, protokoly internetu (HTTP, FTP, TCP/IP), základní pojmy internetu (webserver, IP adresa, DNS, URL, domény, TLD), umístění stránek na linuxovém serveru (webhosting, FTP), specifika linuxového serveru, software na tvorbu WWW stránek (Golden HTML, PSPad, AceHTML, Photoshop, PhotoPaint, WS FTP)2. Webové systémy pro správu obsahu (CMS - content management systems, redakční systémy), přehled - phpRS, Joomla, Edituj, Drupal, DoguWiKi, WordPress, Magneto, Flox,, SuperRS, SunLight CMS, apod.)3. Instalace a správa redakčního systému SunLight CMS, návrh struktury a tvorba edukačního webu pomocí SunLight CMS - rubriky, články, propojení. Doplňky - fotogalerie, návštěvní kniha, diskusní fórum, ankety, RSS kanál, interní HTML editor TinyMCE4. Jazyk XHTML 1.0 - vývojové verze, syntaktická pravidla, příkazy jazyka XHTML, základní struktura webové stránky5. Definice typu dokumentu (DTD), XML deklarace, jmenný prostor (namespace), optimalizace webu (SEO), přístupnost webu (Best practice, Blind Friendly techniky)6. Hlavička stránky, meta elementy7. Tělo stránky, nastavení parametrů (okraje, pozadí, barvy)8. Formátování textu na stránce (velikost, barva, fonty, řezy, nadpisy)9. Komentáře, symboly (zástupné entity), seznamy a výčty (uspořádaný a neuspořádaný seznam)10. Tvorba odkazů (hyperlinků), druhy odkazů11. Fotografie a grafika na webové stránce, obrazové (klikací) mapy12. Tabulky, sloupcová sazba webu a webová fotoalba pomocí tabulek13. Rámy, plovoucí rám (iframe, object)14. Běžící text, multimédia (zvuk a video) na webu, skripty a applety

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu by měl být schopen orientovat se v problematice webových redakčních systémů a tvorby statických webů, použít vhodnou technologii pro jednotlivé objekty webu, zvládnout syntaxi jazyka XHTML a výsledný projekt umístit na webový server včetně zřízení vhodné domény.

Literatura

Písek, Slavoj. HTML a XHTML - začínáme programovat. Praha: Grada, 2003. Musciano, Chuck, Kennedy, Bill. HTML a XHTML, kompletní průvodce pro webové programátory. Brno: Computer Press, 2000. Pexa Petr. Jazyky XHTML, DHTML, CSS a WML - kompletní referenční příručka pro tvorbu webu a WAPu. Kopp: České Budějovice, 2006. Zeldman Jeffrey. Tvorba webů podle standardů (XHTML, CSS, DOM, ECMASkript). Brno: Computer Press, 2004. Hlavenka Jiří a kol. Vytváříme WWW stránky a spravujeme moderní Website, 7. vydání. Brno: Computer Press, 2005. kolektiv autorů. XHTML - průvodce vývojáře. Brno: Computer Press, 2003.

Požadavky

" Aktivní účast na seminářích (80 %)" Vypracování zápočtového projektu - www stránka na vlastní téma, validní v XHTML 1.0 Transitional, optimalizovaná pro vyhledávací služby (SEO), umístěná na libovolném freehostingovém serveru (Sweb.cz, Webzdarma.cz, apod.) a předvedená na zápočtovém semináři v prohlížeči Mozilla Firefox (resp. Opera)." Splnění zápočtového testu

Garant

PaedDr. Petr Pexa, Ph.D.