Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět XML technologie (KIN / XML)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / XML - XML technologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do |XMLpřínos XML technologií pro vývoj aplikací a publikování dokumentůpřehled XML technologiístudijní literatura a studijní zdroje na webu2. Syntaxe XML dokumentůelementy, značky a znaková sadaatributy, entitní reference, komentářeinstrukce pro zpracování a deklarace XMLwell-formed dokumenty3. DTD - definice typu dokumentůvalidace dokumentůdeklarace elementů a atributůdeklarace obecných entitparametrické entity4. Jmenné prostory a mezinárodní nastavenísyntaxe jmenných prostorůznakové sady definované v XMLimplicitní znaková sada pro dokumenty XML5. XML Schemazákladní principy XML Schéma a porovnání s DTDjednoduché datové typy a jejich restrikcesložené datové typyatributyvalidace XML dokumentů6. Schematron a RELAX NG7. XML jako formát dokumentůDocBooktransformace a prezentace dokumentů8. Jazyk XPathstromová struktura dokumentu v XMLobecné výrazy a fukce v XPath9. Stylový jazyk XSLXSLT-jazyk pro transformaci XML dokumentů10. Stylový jazyk XSLformátovací objekty XSL-FO11. Modely zpracování XML dokumentů12. Objektový model DOM13. Sekvenční zpracování XML dokumentů pomocí SAX a StAX14. Prezentace projektů

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá přehled o aktuálním stavu XML technologií a naučí se navrhovat strukturu XML dokumentů a popsat tuto strukturu s využitím schemových jazyků. Naučí se provádět transformace s využitím jazyka XSLT a zvládne publikování XML dokumentů v různých výstupních formátech. Absolvent bude umět zpracovat XML dokumenty v programovacím jazyku Java nebo C# s využitím DOM, SAX a StAX.

Literatura

Herout, Pavel. Java a XML. České Budějovice: Kopp, 2007. Tutoriály: w3schools.com. Elliotte, Rusty Herold, W., Scott, Means. XML in a Nutshell. O Reilly Media, Inc., 2004. Kosek, J. XML pro každého. Grada, 2000. Elliotte, Rusty Herold, W., Scott, Means. XML v kostce. Computer Press, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích (80 %).Úspěšné zvládnutí dvou testů v průběhu semestru.Vypracování semestrálního projektu(ů).

Garant

PhDr. Milan Novák, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jiří Vaníček, Ph.D.RNDr. Jaroslav Icha