Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užití počít. algebraických systémů v M (KMA / ASM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / ASM - Užití počít. algebraických systémů v M, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do programů CAS. Přehled programů CAS, komerčních i volně stažitelných. Maple 13 a jeho grafické rozhraní. Tvorba aktivních dokumentů. Kontextová nabídka příkazů.2. Ukázky aplikací Maple. Produkty MapleNet a Maple T.A. Úvod do Maple. Klasické i graficky orientované prostředí. Nástroje programu.3. Řešení úloh bez znalosti příkazů. Práce s nápovědou. Úvod do Derive 6. Grafické znázornění výrazu. Změna nastavení výpočtů a grafů. Posuvník. Tvorba dokumentu.4. Volně šiřitelný program wxMaxima. Porovnání s programy Maple a Derive.5. Didaktické otázky užití CAS. Vhodné a nevhodné použití CAS ve výuce.6. Řešení úloh a modelových situací. Funkce. Graf funkce. Derive: posuvník, trasování grafu. Maple: Interactive Plot Builder, animace, balíček funkcí Student.7. Rovnice a nerovnice. Symbolické, numerické i grafické řešení a jejich kombinace. Interpretace výsledků řešení programem.8. Geometrie. Analytická geometrie. Konstrukce obrázků. Důkazy geometrických vět.9. Dynamické znázornění vzniku množin bodů dané vlastnosti. Analýza rovnice křivky užitím posuvníku.10. Posloupnosti a řady. Finanční matematika. Modelování základních finančních procesů. Maple i Derive: balíčky funkcí finanční matematiky11. - 14. Prezentace seminárních prací.

Získané způsobilosti

Student se naučí obsluhovat vybrané CAS programy a na vybraných příkladech z učiva matematiky na základní a střední škole si osvojí způsoby jejich využití v procesu vyučování matematiky.

Literatura

B. Kutzler, V. Kokol-Voljc:. Derive 6, Pokročilá matematika pro vaše PC. Manuály ovládání a programování programu Maple 9.5 (11, 13). K. H. Heal:. Maple V, Learning Guide. D. Betounes:. Mathematical Computing. Příslušné učebnice matematiky pro ZŠ a SŠ. J. Böhm et al.:. The Case for CAS. J. Weiner:. The Mathematics Survival Kit - Maple Edition. R. Hašek:. Užití Derive ve výuce matematiky.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, seminární práce.

Garant

Mgr. Roman Hašek, Ph.D.