Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky I (KMA / DIMS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / DIMS1 - Didaktika matematiky I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět a metody didaktiky matematiky. Osobnost učitele matematiky a strategie učitelovy práce.2. Poznávací proces, formalizmus jako deformace poznávacího procesu, jeho diagnostika a reedukace. Pojmotvorný proces.3. Matematické myšlení, vztah jeho fylogeneze a ontogeneze.4. Obsah a rozsah matematického myšlení.5. Metodologie a metody matematiky: dedukce, indukce, analogie, pozorování a pokus, komparace, analýza a syntéza, zobecňování a konkretizace .Metodika tématických celků:6. Číselné představy, obor přirozených a celých čísel.7. Výuka zlomků a racionálních čísel.8. Iracionální čísla, obor reálných čísel.9. Proměnná, modelování algebraických výrazů a práce s nimi, mocniny a odmocniny.10. Základní typy rovnic a nerovnic.11. Rovnice a nerovnice s parametrem.12. Komplexní čísla, rovnice v oboru komplexních čísel.13. Lineární a kvadratická funkce, lineárně lomená funkce, aplikace.14. Funkce exponenciální, logaritmická a jejich aplikace.

Získané způsobilosti

Aplikace poznatků z bodů 1-5 při vyučování matematiky. Teoretická znalost zásad výuky celků 6-14

Literatura

Luhan, E.:. Didaktika matematiky I, Jihočeská univerzita, České Budějovice 1990. Bratislava, SPN, 1990. Sternberg, R. J.:. Kognitivní psychologie, Portál, Praha 2002. Lze stáhnout z adresy: http://www.suma.jcmf.cz/UserFiles/72/25KapitolZDidaktikyMatematiky.pdf. Současné učebnice matematiky pro gymnázia a pro nižší stupeň gymnázií z vydavatelství PROMETHEUS. Polák, J.:. Středoškolská matematika v úlohách I a II, PROMETHEUS, Praha 1999. Hejný, M. a kol.:. Teória vyučovania matematiky 2, SPN, Bratislava 1990. České Budějovice, PF, 1990. Hejný, M. a kol.:. 25 kapitol z didaktiky matematiky, UK v Praze, Praha 2005.

Požadavky

Znalost učiva v rozsahu přednášek. Znalost řešení příslušných úloh ze středoškolských učebnic matematiky včetně jejich didaktických rozborů.

Garant

RNDr. Pavel Leischner, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Pavel Leischner, Ph.D.RNDr. Pavel Leischner, Ph.D.