Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky I (KMA / DMAP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / DMAP1 - Didaktika matematiky I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Matematika, didaktika matematiky a konstruktivismus.2. Vytváření pojmu přirozené číslo.3. Metodika vyvozování čísel. Rozdělení číselných oborů do jednotlivých ročníků 1. stupně základní školy. Různé způsoby reprezentace.4. Velká čísla. Vyvozování, modelování číselných vztahů, rovnost, nerovnost.5. Rozšiřování číselného oboru na ZŠ. Zaokrouhlování. Zlomky.6. Vyjádření kvantity v numerační soustavě. Desítková číselná soustava.7. Kontrolní písemka.8. Sčítání a odčítání (porozumění, způsoby reprezentace, kontexty, postupy počítání)9. Násobení a dělení (porozumění, způsoby reprezentace, kontexty, postupy počítání)10. Vlastnosti početních operací v množině přirozených čísel. Metodika výkladu na 1. stupni ZŠ a možnosti modelování a prověřování jejich platnosti. Počátky algebraického myšlení.11. Algoritmizované postupy písemného sčítání a odčítání, jejich podstata a fáze výkladu.12. Algoritmizované postupy písemného násobení a dělení, jejich podstata a fáze výkladu. Odhady. Kalkulačky.13. Práce s daty. Tabulky a sestrojování jednoduchých grafů.14. Výuka s podporou počítače na 1. stupni ZŠ

Získané způsobilosti

Student získá (a) přehled o matematických pojmech (přirozené číslo a aritmetické operace: sčítání, odčítání, násobení, dělení), jejich matematických východiscích, uspořádání ve vyučování a vzájemných souvislostech; (b) kompetence v rozpracování matematických pojmů pro školní vyučování, diagnostikování a evaluaci žákovských postupů.

Literatura

DIVÍŠEK, J. A KOL. :. Didaktika matematiky pro studium učitelství pro 1. stupeň ZŠ. Praha, 1998. HEJNÝ, M., KUŘINA, F. :. Dítě, škola, matematika. Konstruktivistické přístupy k vyučování. Praha, 2001. RVP ZV - dostupné na http://www.vuppraha.cz/soubory/RVPZV_2007-07.pdf. Učebnice, pracovní sešity, metodické příručky pro matematiku pro 1. stupeň ZŠ. VERSCHAFFEL, L., GREEN, B., DECORTE, E. :. Whole number concepts and operations. 2007.

Požadavky

Seminární úkol a jeho prezentaceKontrolní písemná práce - řešení problémových úloh

Garant

doc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.doc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.Mgr. Bohuna Neumannová