Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky II (KMA / DMAP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / DMAP2 - Didaktika matematiky II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Slovní úlohy (vymezení, fáze řešení slovní úlohy, efektivní řízení žáků při řešení slovních úloh).2. Jednoduché slovní úlohy. Charakteristika a třídění jednotlivých typů. Metody znázorňování.3. Typy složených slovních úloh. Matematizace a plán řešení.4. Slovní úlohy řešené zvláštním obratem (typy, metodika jejich řešení).5. Učení řešením problémů6. Chyby při řešení slovních úloh jako diagnostický prostředek.7. Geometrické učivo v osnovách prvního stupně základní školy. Metodika vyvozování geometrických pojmů a jejich řazení.8. Pojetí geometrie vycházející z praktických zkušeností žáků. Teoretická východiska didaktického systému a jejich odraz v geometrických úlohách.9. Metody práce v geometrii. Metodika nácviku rýsování. Použití dalších metod: kreslení, vystřihování, modelování, vybarvování. Ukázky úloh.10. Shodnost (teoretický základ a didaktické interpretace, příklady úloh).11. Míra v geometrickém učivu (délka, obsah, objem).12. Prvky funkčního myšlení v učivu 1. stupně ZŠ13. Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací programy14. Hodnocení a klasifikace v matematice na prvním stupni

Získané způsobilosti

Student získá přehled (a) o typech a metodách řešení slovních úloh na prvním stupni základního vzdělávání, (b) možnostech interpretace geometrie a (c) kompetence v rozpracování řešitelských postupů a geometrických pojmů pro školní vyučování, diagnostikování a evaluaci žákovských postupů.

Literatura

DIVÍŠEK, J. A KOL. :. Didaktika matematiky pro studium učitelství pro 1. stupeň ZŠ. Praha, 1998. HEJNÝ, M., KUŘINA, F. :. Dítě, škola, matematika. Konstruktivistické přístupy k vyučování. Praha, 2001. LESH, R., ZAWOJEWSKI, J. :. Problem solving and modeling. USA, 2007. RVP ZV - dostupné na http://www.vuppraha.cz/soubory/RVPZV_2007-07.pdf. BATTISTA, M.T. :. The development of geometric and spatial thinking. USA, 2007. Učebnice, pracovní sešity, metodické příručky pro matematiku pro 1. stupeň ZŠ.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, test, seminární práce a její prezentace v semináři, ústní zkouška.

Garant

doc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.Mgr. Bohuna Neumannovádoc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.Mgr. Bohuna Neumannová