Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie II (KMA / GEOS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / GEOS2 - Geometrie II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Afinní bodový prostor, lineární kombinace bodů a vektorů.2. Analytické vyjádření některých zobrazení v A2 a A3.3. Afinní zobrazení a jeho vlastnosti.4. Rovnice afinního zobrazení, skládání afinních zobrazení.5. Afinní transformace, druhy afinit.6. Samodružné body a směry, modul afinity.7. Základní afinity.8. Shodnosti v En.9. Skládání shodností v E2 a E3.10. Klasifikace shodností v E2 a E3.11. Podobnost v En, stejnolehlost.12. Skládání stejnolehlostí, Mongeova věta.13. Klasifikace podobností v E214. Vybrané věty z planimetrie: Menelaova a Cevova věta, kružnice devíti bodů, Eulerova přímka, Simsonovy přímky, Morleyova věta.

Získané způsobilosti

Způsobilost aplikovat poznatky o afinních zobrazeních při řešení úloh a využít je při výuce na SŠ.

Literatura

Jachanová, J. a kol.:. Cvičení z geometrie II, skriptum, Rektorát Univerzity Palackého, Olomouc 1992. Šedivý, O. a kol.:. Geometria 2, SPN, Bratislava 1987. Boček, L., Sekanina, M. a kol.:. Geometrie II, SPN, Praha 1988. Pomykalová, E.:. Matematika pro gymnázia: Planimetrie, PROMETHEUS, Praha 2002. Kuřina, F.:. 10 geometrických transformací, PROMETHEUS, Praha 2002.

Požadavky

Znalost učiva v níže uvedeném rozsahu včetně důkazů vět a řešení úloh.

Garant

RNDr. Pavel Leischner, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Pavel Leischner, Ph.D.RNDr. Pavel Leischner, Ph.D.