Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrický seminář v angličtině (KMA / GSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / GSA - Geometrický seminář v angličtině, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Automatické dokazování vět, eliminace proměnných v systému algebraických rovnic pomocí Grőbnerovy báze ideálu. Důkazy matematických vět (např. Simson-Wallaceova věta, Heronův vzorec, Brahmaguptova formule pro tětivový čtyřúhelník, Cevova a Menelaova věta, věty o příčkách v mnohoúhelnících aj.). Odvozování matematických tvrzení, Objevování matematických tvrzení Porovnání s klasickou metodou důkazů. Přednosti a nedostatky obou metod.

Získané způsobilosti

schopnost dokazování základních geometrických vět pomocí teorie automatického dokazování vět, užití v praktických příkladech

Literatura

Cox, D. - Little, J. - O´Shea, D.:. Ideals, Varieties and Algorithms. Springer Verlag, 1979. PECH, P.:. Klasické versus počítačové metody při řešení úloh z geometrie. PF JU v Č. Budějovicích, 2005. PECH, P.:. Selected topics in geometry with classical vs. computer proving. World Scientific Publishing, New Jersey London Singapore, 2007.

Požadavky

Ústní zkouška, Písemná zkouška,

Garant

prof. RNDr. Pavel Pech, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Pech, CSc.prof. RNDr. Pavel Pech, CSc.