Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojistná matematika (KMA / POM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / POM - Pojistná matematika, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojistné riziko, klasifikace pojištění.2. Životní pojištění - základní pojmy, členění.3. Neživotní pojištění - členění, základní pojmy.4. Úmrtnostní tabulky (jejich tvar, konstrukce).5. Úmrtnostní tabulky - vyrovnávání.6. Výpočet pojistného v pojištění osob (jednorázové a běžné nettopojistné, bruttopojistné).7. Pojistná rezerva v pojištění osob (nettorezerva, bruttorezerva).8. Pojistně-matematické výpočty založené na rezervě pojistného.9. Penzijní pojištění.10. Penzijní fondy .11. Zdravotní pojištění.12. Pojištění majetku a odpovědnosti za škody- úrazové pojištění, pojištění majetku.13. Pojištění majetku a odpovědnosti za škody- pojištění odpovědnosti za škodu, tarifní skupiny a statistické ukazatele.14. Zajišťování.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v problematice pojišťovnictví.

Literatura

J.Walter:. Finanční a pojistná matematika, VŠE Praha, 1992. Cipra, T. Pojistná matematika: teorie a praxe. Praha, Prospektrum, 1995. ISBN 80-901918-0-0.Ducháčková,E.:. Pojišťovnictví, VŠE Praha, 1995. Cipra, T.:. Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou,Ekopress,s.r.o., Praha, 2005. Cipra, T.:. Teorie rizika v pojistné matematice. MFF UK a Česká pojišťovna, Praha 1991. Praha, HZ, 1994. www.stránky.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách

Garant

Ing. Pavel Pokorný

Vyučující

Ing. Pavel PokornýIng. Pavel Pokorný