Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k disertační práci I (KMA / XSD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / XSD1 - Seminář k disertační práci I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Formulaci cíle DP - charakterizuje srozumitelně záměr řešení (čím se bude zabývat, čím přispěje, co bude zkoumat) a pokusí se predikovat výsledek2) Zdůvodnění tématu, tj. jasné vyjádření, v čem je téma disertace aktuální, nové, neřešené, málo známé nebo v jakých nových souvislostech může být nahlíženo; je žádoucí, aby se vztahovalo k současnému vzdělávacímu kontextu a trendům ve vzdělávání3) (Výchozí) formulaci vědeckého problému; dá se předpokládat, že dojde k úpravám, jak se bude vědecké myšlení studenta rozvíjet4) Stav řešené tématiky, tj. přehled o konkrétních publikovaných výzkumech, o aplikacích v praxi a zkušenostech z nich vyplývajících, aby situaci mohl reflektovat a klást si otázky, co je o tématu známé, co bylo již zkoumané a objevené, na co lze navázat, jaké nástroje se osvědčily apod. (hlavní literární prameny, některé výzkumy nebo osoby a pracoviště výzkum provádějící, obecné mínění o stavu výzkumu a poznání v dané oblasti)5) Teoretická východiska - odkázat na teorie, které ovlivňují jeho vědecké myšlení a přístup k řešení tématu.

Získané způsobilosti

Absolvent je po teoretické stránce připraven na disertační práci.

Literatura

CHRÁSKA, M. Didaktické testy. Brno: Paido, 1999. TOBIN, K., KINCHELOE, J. (Eds.). Doing educational research. A handbook. Rotterdam : Sense Publishers, 2006, 474 stran. GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2000. ISBN 80-85931-79-6. Vyhledání další literatury je součástí řešení DP. GAVORA, P. Výzkumné metody v pedagogice. Brno: Paido, 1996. PELIKÁN, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha : Karolinum, 1998. KERLINGER, F., N. Základy výzkumu chování. Pedagogický a psychologický výzkum. Praha : Academia, 1972. CHRÁSKA, M. Základy výzkumu v pedagogice. Olomouc: Univerzita Palackého, 1998.

Požadavky

Zpracování první části disertační práce. Prezentace na letní škole.