Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba a řešení matematických úloh (KMA / XTMU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / XTMU - Tvorba a řešení matematických úloh, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Řešení problémů. Řešitelské strategie, procesuální a konceptuální přístup k problému. Analýza problému, umění vidět, klást správné otázky, důležitost vhodné volby proměnných, rozklad na dílčí problémy, myšlenkové experimenty, užití indukce a analogie, využití duálních strategií, užití technologií k modelování a zkoumání problémů.Tvorba úloh. Tvořivost, tvorba úlohy jako duální proces k řešení. Výhody a nevýhody různých formulací zadání, řetězce úloh, otevřené úlohy. Motivace, inspirace, využití analogie, tvorba z nadhledu, tvorba na základě experimentů (i myšlenkových), tvorba postupným přetvářením známé úlohy.

Získané způsobilosti

Řešení a tvoření nestandartních úloh z elementární matematiky.

Literatura

Kopka, J.:. Hrozny problémů ve školské matematice, Univerzita J. E. Purkyně, Ústí nad Labem, 1999. Sternberg, R. J.:. Kognitivní psychologie, Portál, Praha 2002. Hecht, T., Sklenáriková, Z.:. Metódy rešenia matematických úloh, SPN, Bratislava 1992. Herman, J., Kučera, J., Šimša, J.:. Metody řešení úloh I a II, MU v Brně, Brno 1996. Markides, G. a kol.:. Objevování, motivace a podpora matematických talentů na evropských školách, manuál, díl 1 - 3, MATH.EU Projekt, 2006. Kuřina, F.:. Podivuhodný svět elementární matematiky, ACADEMIA, Praha 2006. Engel, A.:. Problem solving strategies, Springer-Verlag, New York Berlin Heidelberg 1998. Hejný M.:. Procept, In: Zborník bratislavského seminára z teórie vyučovania matematiky, Bratislava, MFF UK, Bratislava, 1999. Košč, L.:. Psychológia matematických schopností, SPN, Bratislava 1972. Hejný, M., Michalcová, A.:. Skúmanie matematického riešiteľského postupu, Metodické centrum v Bratislave, Bratislava 2001. Švrček, J.:. Tvorba a využití gradovaných řetězců matematických úloh, UP v Olomouci, Olomouc 2008. Zhouf, J.:. Tvorba diagnostických úloh z matematiky, In: Dvacet pět kapitol z didaktiky matematiky, UK v Praze, Praha 2004. Kuřina, F.:. Umění vidět v matematice, SPN, Praha 1989.

Požadavky

Znalost metod řešení a tvoření nestandartních úloh z elementární matematiky.

Garant

RNDr. Pavel Leischner, Ph.D.