Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Německý pravopis (KNJ / NPRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / NPRA - Německý pravopis, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základní terminologie; nástin vývoje německého pravopisu; I. a II. pravopisná konference; Konrad Duden2. - 3. Označování hlásek písmeny (realizace krátkých samohlásek, realizace dlouhých samohlásek; zdvojení souhlásek, tři stejná písmena za sebou, psaní ss a ß, psaní cizích slov)4. - 5. Jednoslovná a víceslovná spojení (spojení podstatného jména a slovesa, spojení dvou sloves, spojení příčestí minulého a slovesa, spojení přídavného jména a slovesa, spojení příslovce a slovesa, spojení se sein, spojení dvou přídavných jmen)6. - 7. Používání spojovníku (složeniny s jedním písmenem, složeniny se zkratkou, složeniny s číslicí, další pravidla pro psaní spojovníku; obligatorní a fakultativní používání spojovníku, používání spojovníku u cizích slov)8. - 9. Psaní velkých a malých počátečních písmen (pravidla pro psaní velkých písmen, pravidla pro psaní malých písmen; zájmena v oslovení, přídavná jména na -(i)sch odvozená z vlastních jmen, podstatné jméno v ustáleném spojení se slovesem, podstatné jméno v ustáleném spojení s předložkou, zpodstatnělé výrazy, zpodstatnělá přídavná jména v ustálených vazbách, přídavná jména v párových výrazech, označení jazyků a barev, názvy částí dne ve spojení s gestern, heute a morgen, superlativy s aufs, ustálená rčení a složeniny)10. - 11. Interpunkce (psaní tečky, vykřičníku, otazníku, středníku, dvojtečky, pomlčky, závorek, uvozovek, apostrofu, spojovníku, čárky; vynechání čárky před spojkou und, čárka ve vazbách s infinitivem nebo s příčestím, psaní čárky za přímou řečí)12. - 13. Dělení slov (dělení slov německého původu, dělení cizích slov; dělení st, nedělení ck, spojení souhlásky a n, l, r, dělení složených slov, dělení slova na střetu dvou samohlásek)14. Test

Získané způsobilosti

Studující se naučí rozumět principům německého pravopisu, obzvláště pak změnám po roce 1996.

Literatura

PÜSCHEL, von Ulrich:. Duden, So schreibt man jetzt!: das Übungsbuch zur neuen deutschen Rechtschreibung. 4., aktualisierte und überarb. Aufl. Mannheim: Dudenverl, 2006. ISBN 34-110-6194-4. BARANDOVSKÁ, Věra a Karin SCHÖNE:. Nový německý pravopis: závazný od 1. 8. 2006. Vyd. 1. Dobřichovice: KAVA-PECH, 2006, 143 s. ISBN 80-858-5388-4. SCHWARZ, Jürgen:. Schreibkram: das pfiffige Arbeitsbuch zur neuen Rechtschreibung. 2. Aufl. Lichtenau: AOL-Verl, 1999, 143 s. ISBN 38-911-1086-3.

Požadavky

Pravopisný test

Garant

Mgr. Jana Hofmannová, Ph.D.