Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rovné příležitosti v pedagogické praxi (KNJ / RPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / RPP - Rovné příležitosti v pedagogické praxi, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-4. týden: Genderová identita a genderové role. Kritická reflexe stereotypů I (rodina, společnost, média, reklama). Kritická reflexe stereotypů II (trh práce).5.-12. týden: genderově senzitivní výuka: škola jako genderovaný prostor. Reflexe přístupů a metod ve výuce z hlediska rovných příležitostí. Sylaby a učebnice: jak s nimi pracovat. Girls- a boysdays. Příklady dobré praxe.

Získané způsobilosti

Na základě poznatků genderových aspektů výuky se studující naučí volit efektivně výukové strategie ve prospěch vzájemného porozumění se žáky/němi, podpory talentů a omezení projevů násilí na školách.

Literatura

BRÖNSTRUP, Uwe, ed. Arbeitslehre: Anregungen und Unterrichtsbeispiele für die Hauptschule. 1. Aufl. Bönen: Verl. für Schule und Weiterbildung, Dr.-Verl. Kettler, 2002. ISBN 3-8165-2287-4. VALDROVÁ, Jana. Gender a společnost (vysokoškolská učebnice pro nesociologické směry magisterských a bakalářských studií). 1. Aufl. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně - Ústí nad Labem, 2006. ISBN 80-7044-808-3. BABANOVÁ, Anna a Jozef MIŠKOVCI, eds. Genderově citlivá výchova: kde začít?: příručka pro vyučující základních a středních škol, vydaná v rámci projektu Rovné příležitosti v pedagogické praxi. Praha: Žába na prameni, 2007. ISBN 978-802-3987-980. FOCKS, Petra. Starke Mädchen, starke Jungs: Leitfaden für eine geschlechtsbewusste Pädagogik. Freiburg [u.a.]: Herder, 2002. ISBN 34-512-7788-3. Publikace Gender ve škole: Otevřená společnost. [online]. [cit. 2012-06-04]. Dostupné z: http://www.osops.cz/cz/projekty/genderova-rovnost/publikace-gender-ve-skole. CVIKOVÁ, Jana a Jana JURÁŇOVÁ, eds. Ružový a modrý svet: rodové stereotypy a ich dosledky. 1. vyd. Bratislava: Aspekt, 2003. ISBN 80-891-4002-5.

Požadavky

Zápočtové testy

Garant

Mgr. Jana Valdrová, Ph.D.