Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy germanistiky (KNJ / ZGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / ZGE - Základy germanistiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní příručky ke studiu německého jazyka a germanistiky2. Základní příručky ke studiu německého jazyka a germanistiky3. Základní příručky ke studiu německého jazyka a germanistiky4. Citace použité literatury v odborné práci (poznámky pod čarou, seznam literatury)5. Citace použité literatury v odborné práci (poznámky pod čarou, seznam literatury)6. Fonetika a fonologie7. Morphologie - slovní druhy a jejich pojetí8. Mophologie - morfém a druhy morfémů9. Syntax - definice základních termínů, větné členy10. Syntax - struktura německé věty11. Lexikologie - významové vztahy, cizí slova a výpůjčky12. Sémiotika13. Dějiny jazyka - periodizace, praktické příklady (hláskové změny, změny významů)14. Dialektologie - geografické rozdělení, příklady (http://www.dialektkarte.de)

Získané způsobilosti

Studující získají přehled o primární a sekundární literatuře k jednotlivým lingvistickým disciplínám, naučí se samostatně pracovat s různými typy slovníků a gramatik a aktivně vyhledávat kvalitní zdroje informací. Seznámí se se zásadami vědecké práce (struktura vědecké práce, citace odborné literatury, rešerše) a budou schopni je aplikovat v praxi.

Literatura

König, W. dtv-Atlas Deutsche Sprache, München 2005. Kessel, K., Reimann, S. Basiswissen Deutsche Gegenwartssprache, Tübingen 2005. Černý, J. Dějiny lingvistiky. Praha: Votobia. 1996. Votobia. Olomouc, 1996. Stedje, A. Deutsche Sprache gestern und heute, München 1989. Čermák, F. Jazyk a jazykověda. Karolinum, Praha, 2001. Šimečková, A. O němčině pro Čechy, Praha 1996. Linke, A., Nussbaumer M., Portmann P.R. Studienbuch Linguistik, Tübingen 2004. Bok, V.:. Úvod do studia germanistiky. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc. Rubico 1998. Olomouc, 1998. Šimečková, A. Úvod do studia jazykovědné germanistiky, Praha 2005.

Požadavky

referát, seminární práce

Garant

Mgr. Jana Kusová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Kusová, Ph.D.Mgr. Jana Kusová, Ph.D.