Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z pedagogiky (Akt. ot.) (KPE / AOPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / AOPB - Vybrané kapitoly z pedagogiky (Akt. ot.), Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Proměny dětství v současnosti z pohledu sociologie, psychologie a pedagogiky.Rodina a její vztah ke vzdělávání dítěte v MŠ a ZŠ. Soudobé pojetí předškolní výchovy.Osobnost učitelky MŠ - problematika kompetencí. Pojetí primárního vzdělávání.Školní vzdělávací programy -problémy realizace. Aktuální otázky metodologie výzkumu v oblasti předškolního a primárního vzdělávání.- dětství a jeho proměny- aktuální problémy dětství- rodina a dítě- problémy současných rodin- sociální podpora rodiny ze strany státu- rodina a vstup dítěte do MŠ rodina a vstup dítěte do ZŠ- aktuální problémy současných mateřských škol a jejich řešení- autonomie školy- spolupráce se zřizovateli- problematika soukromých škol- stěžejní problémy školních vzdělávacích programů v MŠ a ZŠ- spolupráce se školou

Získané způsobilosti

účastnit se aktivně diskuze o problémech současného vzdělávání, vlastní úsudek a schopnost argumentování

Literatura

Časopis Informatorium 3 - 8 (nakladatelství Portál, Praha). Časopis Predškolská výchova (Bratislava). Časopis Rodiče a děti. Časopis Učitelské noviny. Ferrucci Piero:. Děti nás učí. Práh. Praha, 1999. Erikson E., H.:. Dětství a společnost. Argo 2002. Helus Zdeněk:. Dítě v osobnostním pojetí. Portál, Praha, 2004. Matějček Z.:. Mateřská škola - příprava na život. RAABE, Vedení MŠ, květen 2001. Svobodová E.:. Prosociální činnosti v předškolním vzdělávání, RAABE Praha, 2007. Bruce, T.:. Předškolní výchova. Praha, Portál, 1996. Mertin V., Gillernová I.:. Psychologie pro učitelky MŠ. Portál, Praha, 2003. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Sborník KAFOMET (nakladatelství Infra, Třebíč). Sborník RAABE (nakladatelství Dr.Raabe, Praha). Koukolík F., Drtilová J.:. Vzpoura deprivantů. Makropulos, 1996.

Požadavky

aktivní účast v diskuzi, článek do odborného tisku ( nebo účast na konferenci, podíl na výzkumu)

Garant

PhDr. Miluše VÍTEČKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miluše VÍTEČKOVÁ, Ph.D.